| De start van het proces kreeg veel media-aandacht en ook woensdag was er veel volk op de been gekomen om hun steun te betuigen.

Vrijspraak voor vier Belgen die migranten onderdak boden

© Chris Verhaeghe
12/12/2018
Updated: 12/12/2018 14.12u

Vier vrijwilligers die in Brussel onderdak hebben geboden aan transmigranten zijn woensdag op het zogenaamde ‘proces van de solidariteit’ vrijgesproken. Het gaat onder meer om journalistes Anouk Van Gestel en Myriam Berghe. "De rechtbank heeft met dit vonnis een kaakslag gegeven aan het parket van Dendermonde", zegt advocaat Alexis Deswaef.

Twaalf beklaagden stonden de afgelopen weken terecht op het ‘proces van de solidariteit’, na een onderzoek van het parket van Dendermonde, dat later verhuisde naar Brussel. De verdachten stonden terecht voor mensensmokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie omdat ze transmigranten geholpen zouden hebben om Engeland te bereiken.

Onder de beklaagden waren vier vrijwilligers die migranten onderdak hadden geboden. Het ging om een sociaal assistente uit Brussel, een man die onderdak had geboden aan een dakloze illegaal, Anouk van Gestel, de hoofdredactrice van het Franstalige vrouwenmagazine Marie-Claire en journaliste Myriam Berghe van Femmes d’Aujourd’hui.

'Kaakslag voor parket'

Dat viertal werd vandaag over de hele lijn vrijgesproken. “Dit vonnis is een kaakslag van de rechtbank naar het parket van Dendermonde”, zegt advocaat en voorzitter van de Ligue des Droits de l'Homme Alexis Deswaef. “De rechtbank onderstreept de solidariteit en maakt met dit vonnis duidelijk dat het herbergen van mensen en solidair zijn met elkaar niet strafbaar is.”

Ter herinnering: het parket meende dat voor twee van hen bewezen was dat ze essentiële hulp hebben verschaft aan mensen die illegaal verblijven in België en dat ze op die manier dus gefungeerd hebben als "helpers". Een helper is een persoon die de toegang, het verblijf of de transit vergemakkelijkt van iemand die hier illegaal verblijft. Dat is verboden, maar er is een voorbehoud, want de hulp wordt uit humanitaire gronden aangeboden, aldus de magistraten eerder op het proces.

Celstraffen voor smokkelaars

De acht andere beschuldigden kregen celstraffen met uitstel, behalve een man die verstek gaf en voor wie de straf dus onvoorwaardelijk is. Zes van hen kregen straffen van 1 jaar tot 40 maanden cel met een gedeeltelijk of volledig uitstel. De zevende kreeg 3 jaar effectief bij verstek. Ze moeten samen enkele honderdduizenden euro boete betalen. Voor de twaalfde beklaagde werd de zaak afgesplitst.

Het gaat om mensen met een buitenlandse nationaliteit en zonder geldige verblijfplaats in België. Het gerecht is van oordeel dat ze tegen betaling migranten naar Groot-Brittannië overbrachten.

Uitstel RichMeetBeautiful

Door het lang uitgesponnen vonnis in de zaak 'Solidarity is not a crime', werd de zaak omtrent datingsite RichMeetBeautiful uitgesteld naar 7 februari 2019. Dat dossier werd door dezelfde rechtbank behandeld. De site veroorzaakte ophef toen ze in het Brusselse straatbeeld reclame maakte die studentes uitnodigt om tegen betaling gekoppeld te worden aan een "sugar daddy".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Solidarity is not a crime

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni