Woensdag is in het Justitiepaleis het proces gestart waarbij 12 mensen terechtstaan voor mensensmokkel, omdat ze transmigranten bij hen thuis opvingen. Tegen het proces was 's ochtends protest van een honderdtal actievoerders die de beklaagden steunen.
Protest bij start rechtszaak over opvang transmigranten
Het proces liep enige vertraging op, omdat een van de beklaagden vanuit het gesloten centrum van Vottem moest komen. Het openbaar ministerie was daar niet van op de hoogte.
Waren woensdagochtend wel al op de afspraak: een honderdtal manifestanten die een erehaag vormden, en zo de beklaagden hun steun wilden betuigen. Het initiatief kwam van het collectief ‘Solidarity is not a Crime’, dat eerder al andere acties voerde tegen de criminalisering van migranten en van personen die migranten helpen.
'Niets illegaals'
Bij de twaalf beklaagden zitten ook twee Franstalige journalistes. Bruzz sprak eerder al met Myriam Berghe, journaliste van het magazine Femmes d'Aujourdhui. De andere journaliste is Anouk Van Gestel, hoofdredactrice van het magazine Marie Claire. Zij liet een 17-jarige vluchteling bij haar thuis overnachten en wordt nu verdacht van mensensmokkel en banden met een criminele organisatie.
Van Gestel verwacht wel over de hele lijn vrijgesproken te worden. “Ik heb nooit iets illegaals gedaan. Excuses zijn het minste waar ik recht op heb, maar die zullen er waarschijnlijk niet komen.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Justitie , migranten , transitmigranten , transmigranten , Solidarity is not a crime
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.