De zaak rond voormalig Brussels politiedirecteur Glenn Audenaert, die – na meer dan tien jaar onderzoek, procedurefouten en vertragingen – verwezen werd naar de strafrechter, wordt dinsdag dan toch niet behandeld voor de correctionele rechtbank van Dendermonde. Audenaert moet zich verantwoorden voor passieve corruptie, witwassen, schending van het beroepsgeheim, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken.
Zaak rond voormalig Brussels politiebaas Audenaert uitgesteld
Het dossier draait rond de verhuis van de federale politie naar het voormalige Rijksadministratief Centrum in Brussel in 2011. Audenaert, de voormalige directeur van de federale gerechtelijke politie van Brussel, zou smeergeld gekregen hebben om de verhuis te helpen doordrukken.
Hij werd in 2012 door de onderzoeksrechter in Dendermonde in verdenking gesteld van schending van het beroepsgeheim en valsheid in geschrifte, en in september 2015 werd hij ook in verdenking gesteld van passieve corruptie en witwassen. Hij werd toen vrijgelaten onder strikte voorwaarden en ging later met pensioen.
In hetzelfde onderzoek werd in maart 2017 ook de lobbyist Koen Blijweert opgepakt, maar hij werd kort daarna vrijgelaten onder voorwaarden om gezondheidsredenen. In 2019 bleek nog uit een audit van Financiën dat het gebouw meer dan 40 miljoen euro te veel had gekost aan de belastingbetaler. Blijweert overleed in februari 2021.
Correctionele rechtbank
Het openbaar ministerie wou Glenn Audenaert voor de correctionele rechtbank brengen voor omkoping, witwassen, schending van het beroepsgeheim en valsheid in geschrifte. Volgens het onderzoek zou Audenaert een bedrag van meer dan 100.000 euro gekregen hebben van Blijweert en zijn zakenpartner, maar Audenaert stelde eerder dat het om een lening ging.
Het onderzoek sleepte jaren aan en in 2019 geleden oordeelde de Gentse KI dat alle onderzoekshandelingen van de toenmalige onderzoeksrechter in Dendermonde nietig waren.
Strafvordering onontvankelijk
Het parket had pas na jaren onderzoek ontdekt dat onderzoeksrechter Emmanuel Böting in zijn vorige functie als openbaar aanklager was opgetreden in de zaak. De strafvordering zelf werd toen niet onontvankelijk verklaard, zodat het onderzoek wel voortgezet kon worden. De raadkamer in Dendermonde besliste eind 2022 uiteindelijk dat Audenaert zich voor de correctionele rechtbank moet verantwoorden.
De zaak werd in maart ingeleid en werd voor behandeling geplaatst op 12 september, maar de rechtbank van Dendermonde zal de zaak dan niet ten gronde kunnen behandelen. "Er zal ter zitting een nieuwe datum voor behandeling bepaald worden", zegt persrechter Sofie Van Ginderdeuren.
Lees meer over: Brussel , Justitie , glenn audenaert