Naleving lockdownmaatregelen om het coronavirus in te dijken: verscherpte politiecontroles door politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene

Zonder uitleg in de cel: 'Na zes uur in een cel begin je te twijfelen aan jezelf'

LG
29/05/2020

De Brusselse Fransman Vincent Brichot werd op 1 mei zonder verpinken voor enkele uren achter tralies gezet zonder enige uitleg. Nu kan hij erom lachen, maar de dag in kwestie bracht hij door in paniek. "Geen wonder dat de politie een slechte reputatie heeft".

Vincent Brichot ging op 1 mei samen met een vriend per fiets een bestelling van enkele artisanale biertjes halen op de Alsembersesteenweg in Sint-Gillis, toen een politiewagen plots naast hem stopte. Over die interventie getuigde hij eerder vandaag al op de website van RTBF. De 32-jarige sales manager dacht dat hij te maken had met een verborgen camera, toen ze hem tegen de muur duwden en fouilleerden. Even later zat hij sprakeloos tegenover de agenten in de combi, zonder enige verklaring te krijgen.

"Ik heb nooit een probleem gehad met de politie, integendeel", zegt Brichot aan BRUZZ. "Ik heb een blanco strafblad, en ik heb altijd het belang van politiemacht in het kader van onze veiligheid begrepen. Maar een ervaring als deze, doet je wereldbeeld wel daveren. Het is regelrecht traumatiserend", getuigt hij.

Extreem-linkse manifestatie

Brichot werd hoogstwaarschijnlijk aanzien voor een manifestant. Op het moment van de arrestatie was er namelijk net een actie afgelopen van extreem-linkse militanten die voor de gevangenis van Sint-Gillis protesteerden voor het vrijlaten van gevangen. De politie ging ervan uit dat Brichot één van de betogers was.

Na een naakte fouillage, "alsof ik een drugshandelaar was", verdween Brichot een halve dag lang achter slot en grendel, in een cel in het politiecommissariaat van zone-Zuid, aldus de Fransman. "Na zes uur in een cel voor niks, begin je te twijfelen aan jezelf", getuigt Brichot. 's Avonds om 20u30 werd hij eindelijk vrijgelaten, nog altijd zonder een echte uitleg te krijgen.

'Heb ik misschien toch iets fout gedaan?', dacht ik. "Pas toen ik later klacht wou neerleggen, begon ik te begrijpen wat er misschien is kunnen misgaan. Op het politiebureau waar ik later die dag heenging, kreeg ik te maken met twee politieagenten die me wel menselijk behandelden. Ze hebben me aangeraden om het Comité P te contacteren, waar je met klachten over het functioneren van de politie terechtkan. Maar daar zeiden ze dat er weinig tijd is om iets met mijn aanklacht te doen. Ironisch vind ik het: de politie heeft tijd om me te arresteren, maar niet om mijn klacht te verwerken."

Boete

Als overmaat van ramp kreeg de sales manager nog een boete van 250 euro toegestuurd. "Maar die betaal ik niet", zegt hij. "Zij zouden mij moeten vergoeden voor het leed dat ze hebben berokkend."

We probeerden de persdienst van Comité P te bereiken, maar kregen voorlopig nog geen antwoord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , onterecht opgesloten , Manifestatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni