In het komende jaar komen er 259 plaatsjes bij in 14 Nederlandstalige kinderdagverblijven, verspreid over Brussel. Daarbij wordt telkens rekening gehouden met het inkomen van de ouders. Dat heeft het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) beslist, om de grote nood aan betaalbare kinderopvang te lenigen. Volgens oppositielid Arnaud Verstraete (Groen) is de uitbreiding echter onvoldoende om het tekort weg te werken.
259 extra plaatsen in Brusselse crèches [+kaart en video]
Lees ook: Kinderopvang stagneert
Eenmaal die nieuwe plaatsen er zijn, stijgt het totale aantal inkomensgerelateerde kindplaatsen in de Nederlandstalige kinderopvang in Brussel tot 4.800 plaatsen.
De cartografie van de Nederlandstalige gezinsvoorzieningen in Brussel uit 2016 gaf als beleidsaanbeveling mee dat de broodnodige extra plaatsen rekening zouden houden met het inkomen van de ouders, en in gemeenten met veel verwachte geboorten zouden worden gecreëerd. Bevoegd staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) zegt rekening gehouden te hebben met die aanbevelingen.
Kanaalzone
Vooral in de gemeenten van de Kanaalzone, waar veel jonge kinderen wonen, zijn de uitbreidingen het grootst: Anderlecht (+66 kindplaatsen), Sint-Joost-ten-Node (+55 kindplaatsen), Schaarbeek (+48 kindplaatsen) en Sint-Jans-Molenbeek (+36 kindplaatsen). Maar er wordt ook uitgebreid in Jette (+30 kindplaatsen), Sint-Gillis (+12 kindplaatsen), Sint-Lambrechts-Woluwe (+6 kindplaatsen) en Etterbeek (+6 kindplaatsen).
"Sinds 2014 heb ik 995 extra inkomensgerelateerde plaatsen gecreëerd in de Nederlandstalige kinderopvang. Dat is een record. En we blijven verder werken aan nog extra plekken”, aldus nog Bianca Debaets.
De bijkomende plaatsen kunnen worden ingevuld vanaf 1 april 2018 en moeten een feit zijn voor 1 april 2019. De crèches hebben op die manier de nodige tijd om extra voorzieningen te treffen, te verbouwen of meer personeel aan te werven (lees verder onder de video).
'Extra plaatsen doekje voor het bloeden'
Volgens oppositielid Arnaud Verstraete (Groen) is de uitbreiding een doekje voor het bloeden. "Ik ben uiteraard blij met elke nieuwe plek in de kinderopvang, maar 259 extra plaatsen volstaan niet om het grote tekort weg te werken," zegt hij aan BRUZZ.
Hij verwijst naar een studie naar het aantal kindplaatsen in Brussel die professor Michel Vandenbroeck (UGent) uitvoerde in 2015. "Daaruit bleek dat er een heus Marshallplan nodig was omdat er 3.000 plaatsen te weinig waren. De extra plaatsen in Brussel worden echter mondjesmaat gerealiseerd, het is dringend tijd om een versnelling hoger te schakelen," klinkt het.
Lees meer over: Brussel , Jongeren , Politiek , Bianca Debaets , kinderopvang , crèche
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.