Geen lenteterrasjes of straatanimatie en geen speeltuin die niet met het ondertussen gekende wit-rode lint is afgesloten. Gelukkig valt er in Brussel zelfs dan nog veel te beleven. BRUZZ zocht de beste tips bij elkaar om er toch een unieke gezinsvakantie van te maken.
| Krokussen op de Rooseveltlaan zonder auto's, het gevolg van de regeringsmaatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.
Fiets in en rond Brussel
Na al dat telewerken gaat er niets boven een activiteit in de buitenlucht. Een fietstocht is dan ook om verschillende redenen een prima idee de volgende weken. Want op een tweewieler is het een stuk makkelijker om de social distancing te respecteren dan pakweg tijdens een parkwandeling.
Doordat de Brusselse straten deze dagen nagenoeg uitgestorven zijn, zijn tochten door de stad ook een stuk aantrekkelijker dan op gewone werk- of weekdagen. Een manier om makkelijk door de stad te navigeren zijn daarbij de gewestelijke fietsroutes, die via kleine kleurige bordjes te volgen zijn. Een routeoverzicht vindt u op de website van Brussel Mobiliteit (www.brusselmobiliteit.be)
Een bekende fiets- en wandelroute door de groene rand van Brussel is de Groene Wandeling. De route is zo geliefd dat ze de volgende dagen misschien beter gemeden wordt. Maar niets verhindert u om de andere routes rond Brussel te testen. Aan welke zijde u het gewest ook uitrijdt, het netwerk van knooppunten leidt u langs idyllische wegen. Respecteer daarbij zeker de regels: enkel in gezinsverband of met maximaal één andere persoon rijden. En afstand houden. Zie www.fietsnet.be.
Herontdek het Zoniënwoud
Geef het gerust toe: u praat wel af en toe over wandelen in het Zoniënwoud, maar wanneer dééd u het voor het laatst? Juist. De paasvakantie is de ideale gelegenheid om het veertig vierkante kilometer grote woud te herontdekken. Plaats zat met andere woorden om afstand te houden van andere wandelaars, iets dat in de parken vaak moeilijker ligt.
Het Zoniënwoud verkennen kan per fiets, al joggend, maar natuurlijk ook via een stevige boswandeling. De afstanden zijn er zo groot - bijvoorbeeld tot in het domein van Ter Hulpen in Wallonië - dat een picknickpakket geen luxe is.
Een makkelijke manier om het bos in te stappen is via verschillende parken en domeinen: het Ter Kamerenbos in Brussel-Stad, het Tournay-Solvaypark in Watermaal-Bosvoorde of het Rood Klooster in Oudergem zijn drie goede vertrekpunten.
Maar ook de idyllische Bosvoordse wijk de Bezemhoek, die zich als een langgerekte indringer uitstrekt in het woud, is een mooi startpunt. Wel goed afstand bewaren. Meer info op zonienwoud.be.
Bestel een zadenkit
Een andere manier om eindelijk van dat vermaledijde scherm weg te raken, is de handen in de aarde stoppen, of het nu in de tuin, op het terras of gewoon in een bloembak voor binnen is. Het Brussels Gewest steekt daarbij een handje toe, door 20.000 zadenkits te verdelen met zaadjes van sla, snijbiet en komkommer. De kits zijn gratis en kunnen besteld worden via de website goodfood.brussels.
Zaden van andere groente, fruit of bloemen kunt u gewoon online bestellen bij verschillende commerciële aanbieders. Even geduld is daarbij de boodschap, want in tijden van corona hebben die het extra druk.
Wie geen idee heeft hoe aan een moestuin te beginnen, kan voor raad en daad terecht bij de Brusselse moestuinmeesters, een netwerk van burgers met een diploma in moestuinbeheer. Info op maitre-maraicher.be/nl.
Laat kinderen koken
Zelf een gerecht kiezen, het eigenhandig bereiden én dan nog eens het applaus van het gezin incasseren. Koken is ronduit een ideale kinderactiviteit voor de paasvakantie. Als de kinderen nog wat kleiner zijn, kunt u ze begeleiden, maar vanaf een jaar of twaalf kunnen ze eenvoudige gerechten ook alleen aan. Gebrek aan inspiratie? Een eenvoudige zoekopdracht ‘Koken met kinderen’ levert een overvloed aan inspiratie op. Heel wat recepten zijn daarbij ook als video beschikbaar. De ervaring leert dat gerechten als lasagne en hamburgers in het begin erg populair zijn. Maar ook dat de lat snel hoger gaat. Smakelijk.
BRUZZKet
Kinderen en volwassen op zoek naar vakantie-inspiratie nemen best eens een kijkje op bruzzket.be. De kinder- en jongerensite van BRUZZ staat vol met activiteitentips voor deze quarantainetijden. Van grappige workouts over knutselideeën tot spannende kinderfilms, u vindt het er allemaal. Jonge BRUZZKet-reporters houden er ook hun dagboek bij, dat voor extra inspiratie kan zorgen. In dezelfde sfeer kan ook de Facebookpagina 5WekenTotPasen u wellicht nog op een idee brengen.
Cultuur online
Wie moe is van al het bovenstaande, kan natuurlijk ook nog online terecht voor cultuur. Zo biedt podiumaanhuis.be een selectie van een zeventigtal theaterproducties en voorstellingen die er kunnen herbekeken worden, met onder meer een concert van Kapitein Winokio, de klassieker Ola Pola Potloodgat van Bronks en de dansvoorstelling Here After van Ultima Vez.
Meer zin in circus deluxe? Dan loont een blik op de website van Cirque du Soleil de moeite (cirquedusoleil.com). Verschillende anders prijzige voorstellingen kunt u nu gewoon bewonderen op uw computer of televisiescherm.
Toch liever een livevoorstelling? Dat kan. Het Stay Home Festival, een initiatief van het Brusselse Musevent stream korte live sessies van jonge muzikanten. Hen ondersteunen in deze barre tijden kan via een donatie. Info op stayhomefestival.info
Lees meer over: Brussel , Jongeren , Samenleving , coronavirus , covid-19 , lockdown
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.