Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt (Groen) klaagt dat er tijdens de huidige bestuursperiode maar 110 plaatsen bijgekomen zijn in de hoofdstedelijke Nederlandstalige kinderopvang. Collegelid Bianca Debaets (CD&V) antwoordt dat er 610 inkomensgerelateerde plaatsen zijn bijgekomen.
Plaatstekort in kinderopvang onduidelijk
Van den Brandt vroeg aan Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) cijfers op over de plaatsen in de Vlaamse en Brusselse (Nederlandstalige) kinderopvang.
“Ondanks enorme tekorten komen er amper plaatsen bij,” klaagt Van den Brandt, “Vandeurzen en Debaets verklaarden eerder deze maand dat ze samen voor duizend extra plaatsen gezorgd hadden, maar ze hielden geen rekening met de plaatsen die verdwenen.”
Eric Laureys, woordvoerder van Debaets repliceert: “Alle cijfers zijn sowieso een momentopname, de aantallen zijn continu in beweging door werven die klaar zijn en stoppers. Maar van twee cijfers kan je zeker zijn: in het begin van de bestuursperiode waren er 3.870 inkomensgerelateerde plaatsen, vandaag zijn dat er 4.480. Binnen het jaar willen we dat het er 4.800 zijn.”
Laureys verzekert dat er geen enkele inkomensgerelateerde plaats is verloren gegaan. In de niet-inkomensgerelateerde sector daarentegen zijn er crèches gestopt omdat ze te weinig kinderen aantrokken, andere crèches zijn overgestapt van Kind en Gezin naar het Franstalige ONE.
“Die plaatsen zijn niet verloren, maar van taalregime veranderd,” zegt Laureys. “Met ons budget hadden we duizenden niet-inkomensgerelateerde plaatsen kunnen creëren, maar die hadden leeggestaan, omdat de Brusselaars ze niet kunnen betalen. We kiezen resoluut voor inkomensgerelateerde plaatsen.”
Maar de overstap van Kind en Gezin naar ONE en onthaalmoeders die ermee ophouden, kunnen volgens Van den Brandt niet verhullen dat er ‘enorme’ tekorten zijn, ze verwijst naar een cartografie uit 2016 die het tekort aan Nederlandstalige kant tegen 2020 op 4.000 schatte.
Maar dat klopt niet, zegt Laureys: “Als je de 50-procentnorm (waarbij er opvang moet zijn voor de helft van de kinderen, red.) neemt die de Vlaamse regering hanteert, is er een tekort van 1.200 plaatsen.”
Lees meer over: Brussel , Jongeren , kinderopvang
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.