De Brusselse regering beloofde bij het begin van de legislatuur om het aantal gewestelijke containerparken op te trekken tot tien. Op het einde van de rit is die doelstelling echter niet gehaald.
Beloofde containerparken laten op zich wachten
Het gebrek aan containerparken is een oud zeer in Brussel. De bestaande Recyparken, zoals ze tegenwoordig genoemd worden bij Net Brussel, zijn vaak overbevraagd en de voorbije jaren gingen gemeentelijke recyclageplekken dicht in Ukkel en Elsene. Nochtans worden de containerparken een belangrijke rol toegedicht in de strijd tegen sluikstorten.
In haar beleidsverklaring beloofde de binnenkort afzwaaiende gewestregering om het aantal containerparken op te trekken van twee tot tien. Enerzijds moesten er nieuwe Recyparken gebouwd worden en daarnaast hoopte staatssecretaris voor Netheid Fadila Laanan (PS) het beheer van de overblijvende gemeentelijke containerparken over te nemen.
Op enkele weken van de verkiezingen oogt de balans eerder mager. Vorig jaar opende wel een derde Recypark nabij het bestaande in Vorst. Het ging om een noodmaatregel omdat de drukte daar onwerkbaar was geworden sinds de sluiting van het containerpark van Ukkel.
Budabrug
Twee andere projecten zitten al enkele jaren altijd in de pijplijn. Het gaat om het langverwacht containerpark op de Demetskaai, langs het kanaal in Anderlecht. In het uiterste noorden van het gewest moet er ook een nieuw containerpark komen bij de nieuwe hoofdzetel van Net Brussel, in de buurt van de Budabrug.
Het eerste project is al vrij ver gevorderd en oogt veelbelovend. Er komt ook een stukje publieke ruimte met wat groen en een skatepark (zie simulatiebeeld onderaan). Maar hoewel de locatie al in de vorige legislatuur werd voorbestemd als containerpark, is het voor de concrete uitwerking nog eens twee jaar wachten, tot 2021. Ondanks een Europese subsidie van bijna 4 miljoen euro.
Het nieuwe complex aan Buda zal nog wat langer op zich laten wachten. "Het zal volgen in de eerste helft van de volgende legislatuur", klinkt het vaag bij staatssecretaris Laanan. "We analyseren ook nog andere mogelijkheden, vooral in buurten waar nu geen containerparken zijn. Dat vraagt echter tijd omdat we rekening moeten houden met veel parameters zoals de impact op de wijk, vooral op vlak van mobiliteit en lawaai."
Gemeentelijk
Behalve de pogingen om nieuwe Recyparken te bouwen werd het gemeentelijk containerpark van Oudergem opengesteld voor inwoners van buurgemeenten Elsene, Watermaal-Bosvoorde en Etterbeek. Dat van Sint-Pieters-Woluwe werd ook toegankelijk voor inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe. Maar de containerparken in Evere, Ganshoren en Sint-Joost zijn nog altijd enkel toegankelijk voor de eigen inwoners. Als bijkomende dienst komt Net Brussel ook af en toe met mobiele containerparken tot in de wijken.
In de meest optimistische telling heeft Brussel nu dus vijf gewestelijke Recyparken en drie gemeentelijke containerparken. Er is dus nog een hele weg te gaan voor alle Brusselaars in tien Recyparken terecht kunnen.
Lees meer over: Brussel , Milieu , Openbare Netheid , containerpark
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.