20180518 STATIEGELD BRUZZ ACTUA 1617

| Een automaat voor het inleveren van plastic flesjes.

Debat

Bianca Debaets: 'Statiegeld haalt plastic uit Brusselse straten'

© BRUZZ
23/05/2018

Vorige week liet Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege weten dat ze 25 eurocent statiegeld wil invoeren op blikjes en petflessen. Dat leidde tot een verhit debat in het Vlaams parlement. Voor Bianca Debaets (CD&V) is dit het momentum om ook in Brussel te pleiten voor statiegeld.

Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) wil dat Brussel mee op de kar springt. “Voer statiegeld in voor blikjes en plastic drankflessen,” zegt ze. “Dat zal de achtergelaten troep in de Brusselse straten drastisch doen afnemen. In Vlaanderen zijn er plannen voor. Brussel moet snel volgen.”

Voor veel Brusselaars is het ergernis nummer één: achtergelaten vuil in de openbare ruimte. “Onze afvalophalers en straatvegers doen wat ze kunnen,” oordeelt Debaets. “En ook de boetes voor sluikstorten kenden een sterke stijging de afgelopen jaren. Maar dat is niet genoeg. Mensen blijven vuil, afval, blikjes, flessen op straat gooien. Alsof het niet hun straat of hun stad is. We moeten dat afvalprobleem aanpakken op verschillende fronten. En volgens mij hoort statiegeld op blikjes en plastic flessen daarbij.”

"Statiegeld zal ons een gezondere en properdere stad opleveren. Wie kan daar iets op tegen hebben?"

Bianca Debaets, Brussels staatssecretaris

20180326 BIANCA DEBAETS BRUZZ ACTUA 1609

Hoe ziet Debaets dat concreet? “Wie drankblikjes of plastic flessen terugbrengt naar de winkel krijgt daar een klein bedrag voor in ruil. Elk leeg blikje of elke lege plastic fles wordt bijgevolg geld waard. Net zoals bij glazen flessen met statiegeld.”

Blauwe zak

Wat gebeurt er dan met de blauwe zak? “Daarin sorteren we vandaag de blikjes en plastic flessen,” zegt Debaets. “Schaffen we de blauwe vuilniszak dan af? Neen. We maken van de blauwe zak een zak voor plastic. Behalve blikjes en plastic flessen zijn er heel veel andere plastic materialen die vroeg of laat bij het vuilnis belanden. Denk maar aan shampooflessen, botervlootjes of andere plastic verpakkingen. Laten we ook dat plastic nog beter dan vandaag sorteren en recycleren.”

“Met de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen slaan we trouwens twee vliegen in één klap: we strijden tegen de afvaltroep in onze straten en we vermijden dat plastic ons leefmilieu voor honderden jaren vervuilt,” stelt de staatssecretaris. “Vroeg of laat eindigt achtergelaten plastic in zee, waar het onze zeeën en oceanen en wat daarin leeft, vergiftigt. Brussel nam trouwens als eerste gewest de maatregel om plastic zakjes bij handelaars te bannen.”

“Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege wil het statiegeld in Vlaanderen invoeren. Laten we van dit momentum gebruikmaken om ook in Brussel het debat over statiegeld te voeren. Het zal ons een gezondere en properdere stad opleveren. Wie kan daar iets op tegen hebben?”

Deze opiniebijdrage werd geschreven door Bianca Debaets, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest belast met Ontwikkelingssamenwerking, Verkeersveiligheidsbeleid, Gewestelijke en gemeentelijke Informatica en Digitalisering, Gelijkekansenbeleid en Dierenwelzijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , statiegeld , plastic , blik

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni