| De rijke (groene) gemeentes Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters-Woluwe zijn de koelste (blauw) van het gewest. De gemeentes aan de kanaalzone de warmste (rood).

Bosvoorde de koelste gemeente, Kanaalzone snikheet

© BRUZZ
09/07/2018

De nieuwe hittekaart van Brussel, besteld door Leefmilieu Brussel, toont waar het koel en heet is in het gewest. De kaart toont duidelijk aan waar de risicozones zich bevinden wanneer het (te) heet wordt. Vooral de kanaalzone is een risicogebied.

De kaart legt opnieuw een oude Brusselse breuklijn bloot: de kanaalzone versus de rest van het gewest. Alleen gaat het nu niet om werkloosheidscijfers of vastgoedprijzen, maar over stedelijke temperatuur. De kanaalzone is stukken heter dan de lommerrijke gemeentes in de rand van het gewest.

Hoe meer groen, hoe koeler. Geen wonder dus dat Watermaal-Bosvoorde, met een flink stuk Zoniënwoud op haar grondgebied, de koelste gemeente van Brussel is. En het hoeft dus ook niet te verbazen dat de dichtbebouwde wijken rond het kanaal in Sint-Jans-Molenbeek, Brussel Stad en Anderlecht de warmste zijn van het gewest.

Brussel warmtekaart

| De blauwe kleuren op de kaart zijn de koelste zones, de rode de warmste. Het centrum van Brussel, langs het kanaal, oogt opvallend roder dan de lommerrijke gebieden in het oosten, zoals het Josaphatpark of de vijvers van Elsene.

Steden zijn meer onderhevig aan periodes met hittegolven dan andere plaatsen. Dat komt door stedelijke hitte-eilanden. De stad warmt met andere woorden sneller op dan een landelijke gemeente. En dat kan gevaarlijk zijn.

"Door de grote bevolkingsdichtheid, hun infrastructuur en economische activiteit, zijn de steden het meest kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden. De toename van hittegolven, nog eens versterkt door het fenomeen van de “hitte-eilanden” heeft de neiging om meer dodelijke slachtoffers te eisen bij de stadsbevolking," klinkt het op de website van Leefmilieu Brussel.

Koel door groen, blauw en wit

De nieuwe kaart legt die gevaarlijke hitte-eilanden bloot. Maar toont meteen ook waar het koel is. En die koelteplekken zijn voor het milieuagentschap een voorbeeld voor het beleid.

"Het volstaat niet dat er een boom op een plein staat opdat het hele plein een verkoelend effect heeft. Het is nodig om 'groene en blauwe' maatregelen (bomen planten en waterpartijen installeren, nvdr.) op grote schaal toe te passen, en liefst in combinatie met elkaar," klinkt het.

Eerder gaf het KMI al het advies om de stad wit te verven. Dat zou, naar analogie met de Andalusische dorpen, de temperatuur doen dalen. "De huidige straten en gebouwen, die schilderen we gewoon wit. Dat weerkaatst de warmte-energie gewoon meteen weer in de lucht," zei de klimatoloog aan BRUZZ.

De kaarten zijn te vinden op de website van Leefmilieu Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni