1768 biogas Oranje zak

| Oranje zak

Brussel gaat eigen gft-afval verwerken op site waterzuiveringsstation Noord

MW
© BRUZZ - Belga
31/03/2022

De Brusselse regering heeft donderdag, op voorstel van minister van Klimaattransitie, Leefmilieu en Openbare Neheid Alain Maron, de site van het waterzuiveringsstation Noord aan de Budabrug aangeduid als locatie voor de bouw van een biogascentrale. Vanaf 2026 moet die jaarlijks tot 30.000 ton gft-afval verwerken.

In september vorig jaar kondigde de Brusselse regering al aan werk te willen maken van een vergistingsinstallatie, maar moest toen nog kiezen tussen drie mogelijke locaties voor de bouw ervan. Die beslissing is vandaag genomen door de ministerraad. Op de site van het waterzuiveringsstation Noord komt een biomethanisatie-installatie, die tegen 2026 tussen 25.000 en 30.000 ton bioafval van gezinnen en professionals per jaar moet verwerken.

Naar een circulair Brussel

Het digestaat of de vergiste biomassa uit de vergister wordt via co-compostering tot compost verwerkt. Het biogas dat door warmte-krachtkoppeling wordt geproduceerd, wordt enerzijds gebruikt voor de eigen behoeften van de installaties (inclusief verwarming van de gebouwen) en anderzijds voor ander gebruik buiten de biomethanisatie-eenheid.

De zogenaamde biomethanisatie-eenheid is een belangrijke stap in de richting van een circulair gewest, vindt Alain Maron (Ecolo), Brussels minister van Klimaattransitie, Leefmilieu en Openbare Netheid. "Deze eenheid zal het mogelijk maken het organisch afval van de Brusselaars te verwerken. Dat afval is een hulpbron die we moeten kunnen benutten. Samen, met de gemeenten, de bedrijven en vooral de Brusselaars die hun keuken- en tafelafval sorteren zullen we van Brussel een circulair gewest maken."

Een locatie met veel voordelen

Het waterzuiveringsstation Noord als locatie, langs het kanaal en in een industriegebied, biedt volgens Maron veel voordelen. “Het beperkt de risico’s op overlast, maar maakt ook samenwerkingen mogelijk met naburige industriële activiteiten, waardoor het geproduceerde biogas maximaal kan worden benut en het milieuvoordeel van de verwerking van bioafval door middel van biomethanisatie dus wordt gemaximaliseerd."

De keuze voor de site van het waterzuiversingsstation komt er na een studie van de adviesbureaus Antea en ABDE, in partnerschap met Net Brussel en Leefmilieu Brussel. Uit een eerste economische analyse blijkt dat de toekomstige biomethanisatie-eenheid de kosten van de verwerking van het Brusselse bioafval drukt en tegelijk de controle over een effectieve en duurzame verwerkingsoplossing op het grondgebied van het Gewest verzekert.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni