De luchthaven Brussels Airport is woensdag erkend als CO2-neutrale luchthaven. Ze heeft de voorbije jaren haar CO2-uitstoot al met een derde verminderd en zal de resterende uitstoot voortaan compenseren door een klimaatproject in Afrika te ondersteunen. Een kost van zowat 50.000 euro, zo klonk het woensdag tijdens een persmoment.
Brussels Airport is CO2-neutraal
Arnaud Feist, de topman van Brussels Airport, kreeg het certificaat van CO2-neutrale luchthaven overhandigd tijdens het congres van de luchthavenvereniging ACI World, dat dit jaar in Brussel plaatsvindt.
De luchthaven van Zaventem stapte in 2009 in het "Airport Carbon Accreditation"-programma van ACI. Door zonnepanelen en ledlampen op de landings- en taxibanen te installeren en energie-efficiënte ingrepen in nieuwe gebouwen slaagde de luchthaven er al in de uitstoot met 34 procent te verlagen tegenover 2010. Ze wil naar een daling van 40 procent gaan tegen 2030.
Nuluitstoot is niet mogelijk, maar Brussels Airport zal de resterende emissies compenseren door een klimaatproject te ondersteunen. "De restuitstoot bedraagt ongeveer 18.000 ton CO2. De luchthaven betaalt daarvoor rond de 50.000 euro", aldus Antoine Geerinckx, de oprichter van CO2Logic. De Brusselse onderneming begeleidt de luchthaven in haar klimaatambities.
Het geld gaat naar het project "Saving Trees" van de Brusselse onderneming CO2Logic in het Afrikaanse land Oeganda. Dat project gaat de ontbossing tegen door de aankoop van energiezuinige ovens voor de plaatselijke bevolking.
De CO2-neutraliteit heeft betrekking op de activiteiten van Brussels Airport Company zelf, en dus niet op die van bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappijen die op Zaventem vliegen.
Lees meer over: Milieu , CO2 , Brussels Airport
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.