Tussen 1990 en vandaag is 93 procent van de mussen in Brussel verdwenen. Bij het aanbreken van de lente trekt natuurvereniging Natagora opnieuw aan de alarmbel. “Het gaat al zo lang slecht met de mus. We kunnen daar met z'n allen iets aan doen, met nestkastjes en via onze databank.”
Brusselse mus met uitsterven bedreigd
In een kleine dertig jaar tijd zijn bijna alle mussen verdwenen uit het Gewest. Volgens Alain Paquet van Natagora zijn er verschillende redenen. Er is minder voedsel te vinden op en in de bodem, vanwege de betonnering, maar ook omdat mensen geen vogels (lees: stadsduiven) meer willen voederen.
“Daarnaast kunnen de mussen en spreeuwen ook geen nest meer bouwen”, verklaart Paquet bij La Capitale. “Ze hebben kleine holtes nodig en de moderne gebouwen in de stad zijn daar vaak te glad voor. Ook de struiken waarin ze kunnen nestelen, verdwijnen meer en meer.”
De laatste reden voor de teloorgang van de Brusselse mus is de vervuiling. “Er lijkt een direct verband te bestaan tussen het verdwijnen van de stadsmus en de opkomst van de diesel", gaat Paquet verder.
Database
Om de Brusselse mussen te helpen een comeback te maken, roepen Natagora en haar zustervereniging Natuurpunt op om de database van observations.be of waarnemingen.be aan te vullen. Liefst mét een foto, steeds wanneer je een mus of eender welke stadsvogel ziet nestelen. “Zo krijgen we een zicht op de factoren die de mussen toestaan zich toch te vestigen in de stad.”
De natuurverenigingen manen de Brusselaar ook aan om nu, aan het begin van de broedtijd, een nestkastje op te zetten. “Maar een potje met zaden in de tuin of op het balkon zetten kan ook al helpen", besluit Paquet.
Lees meer over: Brussel , Milieu , mus , Natagora , Natuurpunt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.