Een fazant in Sint-Gillis, een vos aan het anders zo drukke Albertplein. De verlaten straten door de coronacrisis zorgen er ook voor dat heel wat dieren meer plaats krijgen in de stad. “Vooral opportunisten schuiven op.”
En toen wandelde er een fazant op straat: dieren eisen de stad op
In de facebookgroep I love Sint-Gillis dook zaterdag een foto op van een mannetjesfazant. De sierlijke vogel wandelt er doodgemoedereerd de straat over, terwijl enkele auto’s wachten. Een opmerkelijk beeld, want fazanten komen normaal gezien enkel in rustige omgevingen buiten de stad voor.
De foto lokte heel wat reactie uit. Iemand had een houtsnip (een vogelsoort, red.) opgemerkt in de stad, terwijl een ander een foto post van een vos aan het Albertplein in Vorst. Dat belangrijke verkeersknooppunt is in normale tijden erg druk.
En ook in het buitenland doken de voorbije dagen ongewone beelden op van dieren in de stad: everzwijnen in Barcelona die de parken verlaten en het centrum opzoeken, eenden in het centrum van Parijs en zelfs een poema in de Chileense hoofdstad Santiago de Chile.
Gaat het om een trend? “Het verbaast me in elk geval niet,” vertelt bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel. “De natuur is een heel veerkrachtig systeem. Als de mens een stapje terugzet, zullen vooral de opportunistische diersoorten zoals de vos of steenmarters een stap vooruit zetten en die ruimte innemen. Het gaat daarbij om dieren die zich ook voordien al dichtbij de mens hadden genesteld. Die fazant lijkt me eerder een uitzondering, misschien een ontsnapt dier.”
"De natuur is een erg veerkrachtig systeem. Als de mens terugdeinst, zetten opportunistische dieren een stap vooruit"
Beck nam vorige week nog deel aan een reeëntelling in het Zoniënwoud bij zonsopgang. “Het viel me op dat er veel minder recreanten waren. De mensen die bij het krieken van de dag opstaan om te gaan lopen voor ze naar het werk vertrekken waren er niet. Toeval of niet, ik heb 12 reeën gezien, wat best wel veel is.”
De bioloog kreeg de voorbije dagen ook veel opmerkingen over het aantal vogels in de stad. “Mensen hebben de indruk dat hun tuin of park plots vol zit. Terwijl de vogels er anders natuurlijk ook zijn, maar je ze nu gewoon beter hoort. Het verkeerslawaai valt weg en we zijn ook vaker alleen als we ons gaan ontspannen. Dan let je ook beter op de natuur.”
Gauthier de Crombrugghe uit Schaarbeek stuurde ons onderstaand filmpje van een vos.
Ook in het buitenland werden al verschillende filmpjes opgenomen van dieren die je normaal niet in de stad zou zien.
Lees meer over: Sint-Gillis , Milieu , fazant , vossen , Olivier Beck
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.