In Jette is een tweede microbos aangelegd, een derde volgt mogelijk later in 2023. Een microbos is vaak niet groter dan een tennisveld, maar kan wel een boost betekenen voor de lokale biodiversiteit en helpt tegen overstromingen.
Gemeente Jette legt nieuw ‘microbos’ aan: 'Versterkt lokale biodiversiteit'
Een microbos bestaat uit een speciale mix van inheemse boompjes, aangeplant op een beperkte ruimte, vaak niet groter dan een tennisveld. Vanwege de biodiversiteit groeien die zones vaak uit tot bonte verzamelplekken van vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Het nieuwste microbos in Jette bevindt zich op een glooiend perceel onderaan de gemeentelijke begraafplaats, naast de spoorlijn. Door de omheining van het terrein kunnen de bomen makkelijker groeien.
Het is niet de eerste in zijn soort. In 2021 plantte de gemeente Jette al een microbos in de buurt van metrostation Belgica. Ook andere gemeentes, zoals Neder-Over-Heembeek en Vorst, experimenteerden met het concept dat overgewaaid komt uit Japan.
Verkoeling stad
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan kleine en dicht beplante stukjes groen in de stad. Ze helpen bijvoorbeeld mee aan de verkoeling van de stad, en bij grote regenval kan de bodem van het microbos dienen als natuurlijk waterbekken om zo overstromingen te verminderen.
Voor 2023 volgt nog een derde microbos. "De locatie ligt nog niet vast. Maar de gemeente maakte wel al een lijst met beschikbare gronden voor dit soort projecten," zegt bevoegd schepen Bernard Van Nuffel (Ecolo) aan La Capitale.
Lees meer over: Milieu , Bernard Van Nuffel , microbos , tiny forest Jette