Leefmilieu Brussel beheert tien parken die eigendom zijn van de Koninklijke Schenking, waaronder het koninklijk domein in Laken. Maar in de loop der tijd zijn de kosten voor beheer en renovatie flink gestegen. Het Gewest stuurt daarom een factuur van 7 miljoen door naar de Regie der Gebouwen.
Gewest vraagt miljoenen voor onderhoud domeinen Koninklijke Schenking
Dat zegt bevoegd minister Maron (Ecolo) op vraag van parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA). Ook eventuele investeringen om het koninklijk domein open te stellen zouden de Regie of de Schenking moeten betalen.
In november antwoordde Brussels milieuminister Alain Maron op een vraag van parlementslid Hilde Sabbe (One.brussels) nog dat de renovatie van de Serres van de Bloemist voor een bedrag van 3,5 miljoen euro de enige Brusselse investering was in eigendommen van de Koninklijke Schenking. Toen werd evenmin gesproken van een terugvordering. Daar komt de minister nu dus van terug.
Leefmilieu Brussel beheert in totaal tien groenruimtes die eigendom zijn van de Koninklijke Schenking. Over de onderhoudskosten voor die groenruimten wil het Brussels Gewest in 2022, na dertig jaar, opnieuw onderhandelen met de Regie der Gebouwen. Voor het onderhoud van twintig groenruimten - dus ook tien die niet tot de Koninklijke Schenking behoren - krijgt het gewestelijk milieuagentschap jaarlijks een bedrag van ruim 3 miljoen euro.
Maar dit bedrag is inmiddels te laag om de werkelijke beheers- en onderhoudskosten van de groenruimten te dekken, zei minister Maron woensdag in de commissie Leefmilieu. Dat komt door stijgende kosten vanwege de bevolkingsgroei – tussen 1992 en 2017 kwamen meer dan 230.000 extra mensen in Brussel wonen – en door het verouderde bomenerfgoed van de parken, waardoor geregeld bomen moeten gekapt en herplant worden.
“Leefmilieu Brussel is daarom overgegaan tot een herberekening van de beheerskosten, om te kunnen heronderhandelen over de overeenkomst, die op 5 maart 2022 verstrijkt”, zei Maron.
"De Schenking of de Regie zouden kosten verbonden aan de openstelling van het Koninklijk Park betalen, zoals bij andere groenruimten die ze in beheer gaven"
Opening Koninklijk Park
Dezelfde logica geldt voor een eventuele openstelling van het koninklijk domein. De Brusselse regering liet recent nog weten dat ze een gedeeltelijke openstelling van het koninklijk domein van Laken wil bespreken met alle betrokkenen. Het Gewest heeft daarover intussen nog geen overleg gepleegd met de Regie der Gebouwen of de Schenking die eigenaar zijn, zei minister Maron.
Maar investeringskosten die verbonden zouden zijn aan een openstelling, vallen wel ten laste van de Koninklijke Schenking of de Regie der Gebouwen, liet Maron weten, "net zoals voor de andere domeinen van de Koninklijke Schenking die in beheer werden gegeven aan het Brussels Gewest".
Daken en omheiningen
In de afgelopen jaren investeerde Leefmilieu Brussel ook fors in de gebouwen van de Koninklijke Schenking. "Het klopt dat Leefmilieu Brussel er toe gebracht werd om bepaalde investeringen in het vastgoedpatrimonium van de Schenking te doen die verder gaan dan de eenvoudige beheers- en bewakingsopdrachten die in de overeenkomst van 1992 werden vastgelegd", zei Maron.
Dan gaat het om een bedrag van 4,2 miljoen voor de renovatie van de reeds eerder genoemde Serres van de Bloemist, en het Médori-gebouw, zowat 330.000 euro voor de restauratie van daken en gevels van het conciërgegebouw van de Koloniale Tuin en het parkwachterspaviljoen in het Sobieskipark, en nog eens 2,4 miljoen euro voor de restauratie van de omheining van de Koloniale Tuin en het Sobieskipark.
"De overeenkomst voorziet uitdrukkelijk dat deze werken ten laste zijn van de Koninklijke Schenking", zei Maron. "De factuur voor deze werken wordt naar de Regie der Gebouwen gestuurd nadat de werken zijn afgerond."
"Of het nu de Brusselaar is die de rekening betaalt of de federale belastingbetaler, dat is nog altijd u en ik"
“Het is een werk van lange adem, transparantie krijgen over de middelen en domeinen van de Koninklijke Schenking, en wie daar wat voor betaalt”, reageert Cieltje Van Achter (N-VA). “Leefmilieu Brussel blijkt 7 miljoen geïnvesteerd te hebben, en stuurt die factuur nu door naar de Regie. Maar of het nu de Brusselaar is, of de federale belastingbetaler, dat is nog altijd u en ik, en niet de eigenaar, de Koninklijke Schenking. Voor mij blijft het onduidelijk wie eigenlijk verantwoordelijk is voor die kosten.”
De Regie der Gebouwen reageert donderdagochtend bij website Apache dat Leefmilieu Brussel haar niet heeft geïnformeerd dat ze de omheiningen van Sobieskipark en Koloniale Tuin zou restaureren voor een bedrag van 2,4 miljoen euro. “Wij gaan dit verder onderzoeken.”
De toe, domeinen die Leefmilieu Brussel beheert voor de Schenking zijn de volgende: de Koloniale Tuin, het Chinees Paviljoen, de Japanse Toren - die beiden dringend aan renovatie toe zijn - het Sobieskipark, de Jean de Bolognesquare en de 21 juli-square in Laken, de Stuivenbergserres en de de Lainésquare in Vorst, het Dudenpark in Vorst en de Molenvijver in Bosvoorde.
Lees meer over: Brussel , Laken , Milieu , Politiek , Serres van de Bloemist , Serres van Stuivenberg , Jan Sobieskipark , domein van Laken , koninklijk domein van Laken , koninklijk domein
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.