Tijdens een mobilisatie van burgerbeweging Save Donderberg hebben actievoerders van Greenpeace een spandoek in de bomen van het bedreigde natuurgebied in Laken opgehangen. De actievoerders verzetten zich tegen de plannen van de stad Brussel om de groene zone te kappen voor een bouwproject. "Stadsnatuur zoals Donderberg is een belangrijke buffer tegen de impact van de klimaatcrisis en massaal biodiversiteitsverlies."
Greenpeace steunt actie in bedreigd natuurgebied Donderberg
Actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace klommen zondag in de bomen van de Donderberg en hingen er een spandoek van vijftien op vijftien meter op met de boodschap ‘Natuur in gevaar - red Donderberg’. Op de grond hielden actievoerders spandoeken vast met ‘Maron, stop béton’. Zo'n 150 mensen namen deel aan een mobilisatie van Save Donderberg.
Donderberg is een weinig bekende groene zone van drie hectare, verscholen tussen de Tuinen van de Bloemist en het drukke Bockstael in Laken. Het natuurgebied heeft een rijke biodiversiteit: de zeldzame glimwormen en de tweede grootste waterwilg (met een hoogte van negen meter) van het Brusselse Gewest zijn bijvoorbeeld in de groene zone terug te vinden.
Al sinds 2016 verzetten wijkcomité Donderberg en het collectief Save Donderberg zich tegen het grote school- en woningbouwproject. Ze dienden verschillende bezwaarschriften in en organiseerden protesten en gegidste natuurwandelingen. Hun petitie om de site te vrijwaren verzamelde intussen al meer dan 11.000 handtekeningen. Onlangs stapte Save Donderberg naar de Raad van State tegen de vergunningen voor het project en de afschaffing van de buurtwegen.
'Laatste kans'
“Dit is de laatste kans om deze bijzondere groene zone te beschermen”, zegt Eva de Vree van burgercollectief Save Donderberg. “De bouwplannen dateren al van 2016 en komen vandaag niet meer overeen met de noden van de stad. We hebben nood aan meer natuur, maar daar hebben politici geen oor naar.”
Ook Greenpeace verzet zich tegen de bouwplannen en mobiliseert mee voor de natuurwandeling in Donderberg. “Stedelijke natuur is onze beste bescherming tegen de steeds frequentere extreme weersomstandigheden zoals hittegolven en extreme regenval”, vertelt Ruth-Marie Henckes, biodiversiteitscampaigner bij Greenpeace. “Het is dan ook onverantwoord om achteloos natuur te vernietigen in Brussel waar al zoveel natuur moet wijken voor beton. Wij reiken daarom de hand naar de groene partijen om hun verantwoordelijkheid op te nemen en dit problematische en onnodige project een halt toe te roepen.”
Lees meer over: Laken , Milieu , donderberg , Greenpeace , save donderberg