Sneeuw in Jette op zondag 7 februari 2021: vogels kijken

| Huismussen, steeds zeldzamer in Brussel.

Grillig weer speelt makers Brusselse vogelatlas parten

JDK
© BRUZZ
06/04/2022

Begin april begon de eerste vrijwillige waarnemingsperiode van de nieuwe vogelatlas. Voor die waarnemingen rekenen Natuurpunt en het Franstalige Natagora op meer dan 50 Brusselse vogelliefhebbers. De vogelatlas is een uitgebreid onderzoek waarbij de aanwezige vogelsoorten in beeld worden gebracht, alsook hun verspreidingen en dichtheden.

Maar laat één april nu spijtig genoeg de dag geweest zijn dat de hemelsluizen, na weken van uitstekend weer, helemaal opengingen. En iedereen weet: vogels zingen luider als de zon schijnt. Een valse start dus. Geen reden tot paniek volgens Simon Feys van Natuurpunt. “Het is een project van drie jaar, vroeg of laat komt de zon er wel door en de eerste waarnemingsperiode loopt ook nog tot 15 mei.”

Nadien volgen er dit jaar nog drie andere periodes. Een tweede in het huidige broedseizoen en twee in het winterseizoen. Die vaste waarnemingscyclus wordt ook in 2023 en 2024 herhaald. Daarnaast kunnen er ook losse waarnemingen gedaan worden. Het is trouwens een primeur in Brussel dat de vogelatlas ook wintervogels in kaart zal brengen.

“De vrijwilligers moeten een bepaalde basiskennis hebben, maar iedereen kan waarnemingen doorgeven"

Simon Feys, Natuurpunt

Voor de waarnemingen werd het Brussels Gewest in 196 hokjes van één vierkante kilometer verdeeld. De meeste daarvan zijn al gereserveerd op de website. “De vrijwilligers moeten wel een bepaalde basiskennis hebben en alle binnengekomen gegevens worden dubbel gecheckt”, geeft Simon Feys aan. “Maar ook Brusselaars met minder kennis van vogels kunnen hun waarnemingen delen via de website van de vogelatlas.”

Al die resultaten tezamen zullen vergeleken worden met de vorige Brusselse atlas, die dateert van 2000-2004 en krijgt ongeveer 20 jaar later dus een update. Uit permanente observaties van Natagora en Natuurpunt blijkt bijvoorbeeld dat de raaf terug rondvliegt in het Zoniënwoud. Zo stelden ze ook vast dat de populatie huismussen, de meest voorkomende vogelsoort in Brussel, met 95% daalde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Wetenschap , Natuurpunt , Natagora , vogelatlas

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni