Everzwijnen op de Tervurenlaan

| Een 'rotte' everzwijnen op de middenberm van de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe

Groep everzwijnen op middenberm Tervurenlaan: 'Verrast door hun aantal en hun gedrag'

SDS
© BRUZZ
28/01/2022

Voor het eerst in lange tijd zijn woensdagavond nog eens everzwijnen waargenomen in het Brussels gewest. Niet een of twee dieren, maar meteen een tiental exemplaren. Nadat ze voor een verblufte chauffeur een deel van de Tervurenlaan overgestoken waren, kuierden de wilde dieren een tijdje rustig op de middenberm van de laan. Leefmilieu Brussel is blij verrast: "Nog nooit heb ik zo'n groep everzwijnen in Brussel gezien."

Passerende chauffeurs deelden op sociale media beelden van de rondstruinende wilde zwijnen op de Tervurenlaan, ter hoogte van Drie Kleuren in Sint-Pieters-Woluwe. "Ze hebben enorm veel geluk gehad", zegt Stéphane Vanwijnsberghe, de directeur van de afdeling Woud en Natuur bij milieuagentschap Leefmilieu Brussel, die toegeeft dat hij best wel jaloers is op de chauffeurs die de dieren van zo dichtbij mochten aanschouwen.

In de 19de eeuw was het dier een courante verschijning in het Zoniënwoud, maar daarna verdween de soort er bijna helemaal, wellicht omdat er tijdens de Eerste Wereldoorlog op gejaagd werd voor het vlees. "Eind 2006, begin 2007 merkten we voor het eerst opnieuw everzwijnen in het Zoniënwoud op. Maar in 2007 alleen stierven vier zwijnen in het verkeer, en dat gebeurde nadien nog geregeld."

Lees verder onder het filmpje van een verbouwereerde chauffeur:

Aan La Dernière Heure doet Vanwijnsberghe het verhaal van een van die ongelukken, op de Harasdreef. "Het everzwijn was weggevlucht voor loslopende honden. Hij werd op straat aangereden door een BMW, die hem op een BMW uit de tegenoverliggende richting projecteerde. De twee auto's waren total loss."

Door alle menselijke drukte heeft het wilde zwijn zich nooit echt permanent gevestigd in het woud, zegt Vanwijnsberghe. Van tijd tot tijd deden we wel eens een observatie, maar in het Brusselse deel van het woud was dat een tijd geleden." In augustus 2020 betrapte een wildcamera van Leefmilieu Brussel een everzwijn tijdens een smulpartij in het woud.

'Enorm verrast'

"We zijn dus enorm verrast door deze melding. Niet alleen door de grootte van de groep, maar ook door de evolutie van hun gedrag. Ze wagen zich voor het eerst buiten het woud, en trekken echt de stad in. Ze hebben een deel van de Tervurenlaan overgestoken, en lijken op de foto's in de middenberm helemaal niet bang van het verkeer."

Een van de boswachters van Leefmilieu Brussel had woensdagmiddag al sporen aangetroffen van een everzwijn in het woud. Na de meldingen van 's avonds keerde hij naar die plek terug en vond nog veel meer sporen.

Waarom de dieren naar de straat trokken, daar heeft Vanwijnsberghe het raden naar. "Misschien waren ze op zoek naar voedsel, maar dat weten we niet zeker."

spoor_everzwijn.jpg

| Een recent everzwijnspoor in het Zoniënwoud, gespot door een boswachter

De hamvraag is nu: heeft een 'rotte' - want zo heten de leefgroepen van everzwijnen - zich duurzaam geïnstalleerd in het Zoniënwoud? "We gaan de situatie natuurlijk op de voet volgen", zegt Vanwijnsberghe. "Ook om te zien of er problemen met de buurtbewoners zullen rijzen."

Want een everzwijn is dol op wroeten en richt op die manier makkelijk schade aan, al kan een tuineigenaar zelf voorzorgen nemen. Als er ooit te veel everzwijnen in het Zoniënwoud zouden zijn, zullen er dieren moeten gevangen worden. "De drie gewesten hebben daarrond al een interventieplan klaar. Maar zo ver zijn we nu nog lang niet."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni