Jouw vraag

BIG CITY. Wat gebeurt er met het hout van omgevallen en omgehakte bomen?

Luana Difficile
© BRUZZ
13/10/2022

We hebben in Brussel heel wat bomen op ons grondgebied staan, vooral dankzij het Zoniënwoud. Hoewel sommige daarvan al heel oude Brusselaars zijn, is ook het leven van een boom eindig. Ze kunnen worden gekapt of ze vallen bij een storm weleens om. En dan krijg je Brussels hout, met veel mogelijkheden.

"Wat gebeurt er met het hout van omgevallen en omgehakte bomen?"

Simon uit Ganshoren

Een boom kappen mag niet zomaar. Leefmilieu Brussel heeft voorwaarden opgesteld rond wanneer dat toegelaten is. Dat kan als een boom te oud is of aangetast door weersomstandigheden en zo een gevaar kan vormen voor voorbijgangers. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan bomendiversiteit in parken en bossen. Dat is belangrijk voor de biodiversiteit, in de strijd tegen de klimaatopwarming, maar ook bij ziektes. Door ruimte te creëren kunnen er nieuwe soorten worden aangeplant. Daarenboven kan er zo op natuurlijke wijze verjonging optreden, of kunnen sommige bomen net sterker en hoger doorgroeien.

Zo wordt er dus elk jaar op een doordachte manier beslist een aantal bomen te kappen. In het geval van het Zoniënwoud levert dat best wel wat hout op. Het Brussel Gewest organiseert daarom elk jaar in oktober een openbare houtverkoop. Jammer genoeg wordt bijna negentig procent van dat hout opgekocht door Aziatische houthandelaars. De opbrengst van die verkoop wordt wel gebruikt voor het onderhoud van onze groene ruimten, maar het blijft een spijtige ecologische misstap.

Toch is er een relatief nieuwe lokale speler op de markt die daar verandering in wil brengen. Het coöperatief Sonian Wood hoopt elk jaar steeds meer hout te kunnen opkopen en het hier te houden, om het ter plekke te verwerken tot meubels of vloeren en daarna lokaal door te verkopen. “De voorbije twee jaar is het ons gelukt om via die verkoop hout te kopen uit het woud, dat afkomstig was van omgevallen of zieke bomen,” vertelt Stephan Kampelmann, medeoprichter van Sonian Wood. Ze hopen het percentage van hout dat ze kunnen opkopen elk jaar te zien stijgen.

Ook voor bomen die niet uit het Zoniënwoud komen, wordt geprobeerd ze ecologisch en circulair te verwerken. “Het Gewest en de gemeenten werken samen met privébedrijven die oude of omgevallen bomen komen verwijderen als dat nodig is,” zegt Kampelmann. “Meestal wordt dat hout verwerkt tot houthaksel of biomassa om energie op te wekken. Maar we krijgen steeds meer aanvragen binnen of wij niets met die bomen kunnen doen. We kopen de bomen dan op van die privébedrijven. Zeker de dag na een storm krijg ik verschillende aanvragen binnen.

Helaas kunnen we niet met elke boom aan de slag. Zo moet de dia­meter van de stam breed genoeg zijn om te verwerken in de zagerij. Ook kunnen de kosten hoog oplopen, om een boom uit ingesloten binnentuinen te hijsen. Maar soms lukt het dan toch. Onlangs werden vijf zieke eiken in Ukkel nog parket in een Brusselse woning. En dat blijft toch wel erg bijzonder.”

  • VOLGENDE KEER Wie was Manneken Pis?

BIG CITY: stel zelf je vraag


Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Welke vraag wil jij graag beantwoord zien?

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni