Door een kleinere portie friet aan te bieden, kan de afvalberg sterk gereduceerd worden. En met minder frietjes zijn we nog steeds even voldaan. Dat blijkt uit een onderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd in de cafetaria van de Vrije Universiteit Brussel.
Kleinere portie friet aan VUB: minder afval, even volle buik
Gedurende één week kregen studenten en personeel een kleinere portie frietjes geserveerd, zonder dat ze daarvan expliciet op de hoogte werden gebracht. De schaaltjes van 200 gram werden vervangen door puntzakjes van 160 gram. De resultaten van het onderzoek zijn opmerkelijk.
De studenten aten minder (ongezonde) frietjes, zonder dat ze op hun honger bleven zitten. Een kleinere steekproef leerde immers dat er geen extra tussendoortjes genuttigd werden ter compensatie.
Maar vooral werd er minder voedsel verspild. In een week tijd produceerde het studentenrestaurant 32,6 kilogram minder afval. Want bij de porties van 200 gram bedroeg de afvalberg gemiddeld 49,1 kilogram per week, terwijl in de proefweek 16,5 kilogram aan friet de vuilnisbak inging. Dat betekent ruim twee derde minder voedselafval.
Verzet tegen kleinere portie
Het onderzoek werd uitgevoerd door Marie Vermote, masterstudente lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen. Volgens haar bewijst dit experiment dat we allemaal duurzamer kunnen omgaan met voeding. En het is een efficiënte manier om mensen gezonder te doen eten.
“Er is al overleg gepleegd met de VUB-kantine. De verantwoordelijke van het restaurant denkt dat een kleinere portie in de toekomst zeker haalbaar is”, zegt Vermote aan BRUZZ. Restodirecteur Philippe Merckx is zelfs voorstander van het idee, maar de studenten gaan niet akkoord.
Hoewel die dus niet meteen hadden gemerkt dat er minder friet geserveerd was, kan het merendeel zich niet vinden in een kleinere portie. “"Frietjes zijn de heilige graal van de studenten", legt VUB-onderzoeker Tom Deliens de vinger op de wonde. De kostgangers vinden ook dat een kleinere dosis gepaard moet gaan met een prijsvermindering. Ter info: een volledige warme maaltijd kost ongeveer 5 euro.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.