Een aantal klimaatbewegingen heeft zondagavond de neutrale zone in de Wetstraat ter hoogte van het federaal parlement met een geïmproviseerde sit-down bezet. Hun intentie was om de straat tot en met dinsdagochtend te bezetten, maar ze hebben beslist om richting Kunst-Wet te verhuizen, uit de neutrale zone. Daar was er een feest dat tot 2.00 uur 's nachts duurde.
Klimaatactievoerders kamperen buiten de neutrale zone
De organisatoren van de actie hebben, na overleg met burgemeester Philippe Close (PS), besloten, om richting Kunst-Wet te verhuizen. "Dat is nog steeds de Wetstraat," zegt Sarah Jacobs van Greenpeace, "maar is uit de neutrale zone." De actievoerders kunnen ook niet in het Warandepark blijven overnachten, wat ze van plan waren.
Zo'n driehonderd personen van verschillende organisaties als Greenpeace en Act For Climate zijn zondagavond aan een blokkade begonnen van de Wetstraat voor het Federaal Parlement. Ze willen zo aandacht voor de Klimaatwet. Die is door vorige week door zeven partijen (Groen, Ecolo, SP.A, PS, MR, CDH en Défi) ingediend als wetsvoorstel. Volgens de Raad van State is die echter niet conform de grondwet. De actievoerders vinden dat die moet worden aangepast. Daarvoor is een twee derde meerderheid nodig. Deze week stemmen bevoegde Kamercommissies over eventuele grondwetsherziening.
De actie, die niet is aangevraagd, is zondagavond rond 18 uur begonnen. De actievoerders willen de nacht doorbrengen aan het federaal parlement en tot dinsdagochtend blijven. Onder de actievoerders zijn onder meer Anuna De Wever en Kyra Gantois (Youth for climate), filmmaker Bouli Lanners, acteur Koen De Graeve, schrijver David Van Reybrouck en televisiepersoonlijkheid Francesca Vanthielen. De actie is zondag begonnen, zodat scholieren maandag toch naar school kunnen.
Sit-down klimaatbewegingen Wetstraat
"Wij bezetten de Wetstraat, omdat onze politici de klimaatwet blokkeren", zegt Dave Van Meel van Klimaatcoalitie aan Belga. "Ze weigeren nog steeds te luisteren naar de honderdduizenden burgers die al maanden op straat komen. Na jaren stilstand op vlak van klimaatbeleid door gebrek aan ambitie en samenwerking, is dit een niet te missen momentum. Wanneer het parlement ontbindt begin april, kan artikel 7bis niet meer herzien worden tot ten minste 2024. Zoveel tijd hebben we niet. We hebben nu een eerste noodzakelijke stap nodig naar een klimaatbeleid dat België weer op weg zet om de beloftes van het klimaatakkoord van Parijs na te komen."
De verenigingen beseffen dat het om een illegale actie gaat, maar spreken liever van een open burgerprotest. Ze vinden dat de politieke partijen te weinig wil tonen voor een grondwetswijziging voor een beter klimaatbeleid.
De activisten hebben tentjes opgezet in het Warandepark, maar dat is nu afgesloten.
Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , Samenleving , Greenpeace , Youth For Climate , sit-down
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.