Reportage

Klimaatjongeren: ‘Natuurlijk gaan we door tot mei!'

Vera Tylzanowski
© BRUZZ
24/01/2019

| Deze week kwamen er 35.000 jongeren op straat.

Voor de derde keer op rij zijn tieners op straat gekomen in Brussel om te betogen voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Dit keer waren ze met 35.000, drie keer meer dan vorige week. Veel scholieren zijn vastberaden om door te gaan tot aan de verkiezingen in mei. "Het leeft bij iedereen. Dit is het enige waar we nog over praten."

Zoals iedere keer komen de tieners samen aan het Centraal Station. Daar zit de sfeer er vanaf het begin goed in. De scholieren zingen samen en poseren gewillig voor de vele nationale en internationale persfotografen.

Een groepje jongens van het zesde jaar van het Atheneum uit Zaventem staat klaar om te vertrekken. Zij doen voor het eerst mee. "Deze week hebben we toestemming gekregen van de school om naar hier te komen," leggen ze uit.

De jongens overwegen om vanaf nu elke week deel te nemen."Dit is belangrijk voor ons, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen," vertelt de 17-jarige Ivan. Teruggaan naar school zit er vandaag wel niet in, zeggen ze met pretoogjes.

Klimaatjongeren

| De groep kreeg toestemming van de school om naar Brussel te komen.

De massa is intussen de Kunstberg opgewandeld en steekt de Kleine RIng over. Hier en daar wordt er met sneeuwballen gegooid. Enkele leerlingen lopen met een blikje Jupiler of een goedkope fles rosé in de hand. Af en toe ontploft er een rookbommetje.

Ook de leerlingen van de kunsthumaniora Sint-Lukas tekenen present."De leerkrachten zeiden dat we hen trots moesten maken," zeggen Nora en Ann van het zesde jaar. Of zij volgende week terugkomen? “Natuurlijk! De scholen hebben geen keuze dan ons te laten gaan. Er moet gewoon iets veranderen aan ons klimaatbeleid. We gaan door tot in mei!"

Klimaatspijbelaars.

| Nora en Ann zijn gemotiveerd om elke week terug te komen. "Het kan niet anders."

'Elke week afwisselen'

Het Luxemburgplein komt in zicht. Intussen maakte de politie bekend dat er 35.000 deelnemers zijn. "Ongelooflijk," reageren enkele scholieren terwijl ze het nieuws op hun smartphone lezen.

Klimaatjongeren

| Janne en Lili van het Maria Boodschaplyceum: 'Dit leeft bij iedereen.'

De leerlingen van het Maria Boodschaplyceam zijn alvast niet verbaasd. "Dit thema leeft echt bij iedereen. Het is het enige waar we nog over praten," zeggen derdejaarsstudenten Lili en Janne.

Deze groep wil ook doorgaan tot mei, maar ziet wel de praktische bezwaren. "We kunnen natuurlijk niet altijd de lessen missen. We denken erover om elke week onderling af te wisselen, zodat er toch leerlingen achterblijven in de klas."

Klimaat klimaatjongeren

| Flora (18) en Cannelle (18) uit zijn vanuit Namen naar Brussel afgezakt.

Meer Franstaligen

Deze week zijn er opvallend meer Franstalige deelnemers dan vorige week. "Stop au Climassacra" en "On brosse pour nos gosses," staat er onder andere te lezen op de spandoeken en kartonnen bordjes die de jonge betogers dragen.

Flora en Cannelle kwamen helemaal uit Namen om mee te stappen. Zij zijn minder zeker dat de protesten zullen doorgaan tot mei. "Dat valt nog te zien. We hebben natuurlijk ook wel lessen, dat is ook belangrijk."

Leerkrachten springen mee op kar

Tussen de leerlingen wandelen ook leerkrachten. Zo is het derde, vierde en vijfde jaar van het KTA Zavenelberg uit Sint-Agatha-Berchem samen met een leraar en een pedagogisch medewerker naar het centrum afgezakt. "We wilden mee op de kar springen, maar wel op een georganiseerde manier. Zo hebben we aandacht besteed aan het thema in de lessen," zegt Ken Barrix.

De 15-jarige Redouane is alvast onder de indruk van de massa. “Dit is de eerste keer dat ik betoog. Echt heel bijzonder!"

Ook de leerkrachten van het Atheneum in Anderlecht hebben de klas meegenomen. "Ik heb zelfs speciaal een foto-opdracht opgegeven, zodat ze eigenlijk moesten komen," zegt een van hen. De leerlingen zelf zijn blij dat ze kunnen deelnemen.

"Het is natuurlijk leuk dat we hier mogen zijn, maar ergens is het wel tegenstrijdig natuurlijk, als je er de toestemming voor krijgt." Ze willen in elk geval volgende week terugkomen. "Ook als het dan niet mag. Je zal wel zien, volgende week zullen we met nóg meer zijn!"

Klimaatjongeren

| De leerlingen van het atheneum in Anderlecht zijn samen met hun leerkrachten gekomen. "De bordjes hebben we in de les gemaakt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Samenleving , klimaatbetoging , klimaatjongeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni