Komende donderdag komen er opnieuw leerlingen op straat in Brussel om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen. Bij de vorige editie waren dat er zo’n 12.500. Intussen hebben de scholieren aangekondigd door te zullen gaan tot de verkiezingen in mei. Maar dat zien de scholen niet zitten.
Scholen weten zich geen raad met koppige klimaatspijbelaars
“Het is wat dubbel", verwoordt Patrick De Clercq, directeur van het KA Etterbeek, het. "Langs de ene kant willen we natuurlijk van onze leerlingen mondige, assertieve en kritische burgers maken. Maar elke week lessen missen is problematisch. Sommige vakken worden bijvoorbeeld maar een keer in de week gegeven, en dat kan net op donderdag zijn.”
De leerlingen die vorige week hebben deelgenomen, moeten woensdagnamiddag nablijven voor een ‘milieustudie’. “Daar krijgen ze meer achtergrond over de problematiek en houden ze er debatten over.”
De school bekijkt nog of er eventueel andere standpunten ingenomen worden als de protestacties blijven duren. “Mogelijk moeten we dan toch een compromis sluiten, bijvoorbeeld dat een bepaalde week enkel de eerste graad gaat, en de rest op school blijft,” aldus De Clerq nog.
‘Neem engagement op’
De scholieren van het Sint-Pieterscollege in Jette mogen ook officieel niet deelnemen. “Wij hebben al een werkgroep rond milieu en hebben de leerlingen die hebben deelgenomen vorige week gevraagd om daarin een engagement op te nemen,” aldus directrice Freya Coppens.
“Met die groep vragen we bijvoorbeeld aan de leerlingen om met de fiets naar school te komen.” Verder wacht het college af om te kijken of de protestacties aanhouden of niet.
'Wie lessen mist, moet gevolgen dragen'
Ook in de kunsthumaniora Sint-Lukas hebben veel leerlingen deelgenomen aan de betoging van vorige week. “Wij hebben wel sympathie voor het doel van de betogers, het toont dat de leerlingen kritisch zijn en voor hun mening durven opkomen,” zegt directeur Kris Bauwens.
Toch geven ze ook in deze school geen toestemming om deel te nemen. Straffen doet de school voorlopig wel niet. “Wij gaan altijd eerst in gesprek met spijbelaars, ook in dit geval dus. We signaleren het ook aan de ouders.”
Voorlopig komen er dus geen concrete maatregelen om de leerlingen donderdag op de schoolbanken te houden. “Als ze te veel lessen missen, zullen ze daar zelf wel de gevolgen van moeten dragen en de gemiste leerstof inhalen om te slagen voor de examens,” aldus Bauwens nog.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Milieu , klimaatjongeren , klimaatspijbelaars
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.