Klimaatmars lokt tienduizenden deelnemers

EC
© Belga - BRUZZ
10/10/2021
Updated: 10/10/2021 17.55u

Volgens de politie waren er 25.000 mensen aanwezig, de stewards ter plaatse telden er 50.000. Die betogers willen zo aan de vooravond van de Europese top en de klimaattop in Glasgow een krachtig signaal geven.

De deelnemers verzamelen sinds 13 uur aan het station Brussel-Noord. De stewards van de organisatie, die de manifestatie samen met de politie in goede banen leiden, tellen 50.000 deelnemers. Boegbeeld Anuna De Wever sprak zelfs over "meer dan 70.000" deelnemers. De politie houdt het op 25.000 deelnemers.

De mars is rond 14 uur vertrokken en gaat via de kleine ring, de Wetstraat en Schuman tot in het Jubelpark, waar er speeches voorzien zijn met vertegenwoordigers van de Klimaatcoalitie, slachtoffers van de overstromingen in België en vrouwen van Sarayaku in Ecuador. Een Covid Safe Ticket is niet vereist voor deelname, tijdens de betoging is het dragen van een mondmasker wel verplicht.

"De boodschap is simpel: wij vragen ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen", legt Zanna Vanrenterghem, vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie, uit. "We hebben nood aan een Belgische Green New Deal en we stellen meer dan 100 concrete oplossingen voor om dit te bewerkstelligen." (Lees verder onder de foto)

20211010_Backtotheclimate_Klimaatmars 10 oktober 2021

| De klimaatmars vertrok om 14 uur aan het Noordstation en trekt via de kleine ring en de Wetstraat naar het Jubelpark.

'Tijd voor actie'

De organisatoren wijzen op het extreme weer - overstromingen, bosbranden, hittegolven - dat zowel in België als in de rest van de wereld al vele slachtoffers heeft gemaakt en kostbare natuur heeft verwoest. "Er is doortastend beleid nodig om de gevolgen maximaal te beperken, te beginnen bij de meest kwetsbaren", zeggen ze. "Bovendien hebben de historische uitspraak van de Klimaatzaak en de publicatie van het nieuwe IPCC-rapport deze zomer een ongezien signaal gegeven om de oorzaken van klimaatverandering aan te pakken en het Belgische klimaatbeleid van koers te doen veranderen."

"De boodschap is simpel: wij vragen ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen"

Zanna Vanrenterghem, Klimaatcoalitie

"De straffe klimaatacties van de voorbije jaren hebben de klimaatcrisis hoog op de politieke agenda geplaatst. Nu breekt de tijd aan voor politici om hun beloftes om te zetten in concrete actie", aldus Zanna Vanrenterghem nog. Bovendien heeft de coronacrisis volgens de organisatoren aangetoond dat een diepgaande transformatie mogelijk en noodzakelijk is.

Van 31 oktober tot 12 november vindt in Glasgow de klimaattop van de Verenigde Naties (COP26) plaats. Bedoeling is onder meer om de inspanningen te vergroten om de doelstellingen van het Klimaatakoord van Parijs te bereiken, en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Dat is nog mogelijk, maar dan moeten we nu handelen, aldus de Klimaatcoalitie.

Boegbeeld Anuna De Wever kondigde zondag in De Zevende Dag en VTM Nieuws al aan dat er de komende weken opnieuw 'spijbelacties' zijn gepland, onder meer in Gent en Louvain-La-Neuve op 22 oktober. (Lees verder onder de foto's)

Naast de 80 organisaties die deel uitmaken van de Klimaatcoalitie, hebben ook onder meer landbouworganisaties en scholen opgeroepen om deel te nemen aan de mars. BOS+ zal, net als in 2018, voor elke deelnemer aan de klimaatmars een vierkante meter bos aanplanten.

Verkeershinder mogelijk

De manifestanten hebben het Jubelpark omstreeks 16.30 bereikt, waar de speeches plaatsvinden. De politie raadt de mensen aan om de betoging via het metro- en treinstation Schuman te verlaten. Alle bussen, trams en metro's van de MIVB zijn deze zondag gratis toegankelijk tussen 12 en 19 uur.

Verschillende tram- en buslijnen ondervinden wel hinder door de betoging. Treinmaatschappij NMBS zet vier extra treinen in naar aanleiding van de mars: één van Antwerpen naar Brussel, twee van Brussel naar Antwerpen en nog één van Brussel naar Binche.

Vanwege de klimaatmars zijn de Reyers-Centrumtunnel, de Jubelparktunnel, de Wettunnel en de Tervurentunnel afgesloten voor het verkeer. De politie raadt automobilisten aan om de omgeving van het Noordstation, de Albert II-laan, de Kruidtuinlaan, de Wetstraat en de Schumanrotonde te vermijden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni