De wekelijkse acties van de klimaatspijbelaars vinden vanaf donderdag niet alleen in Brussel plaats. Elke week wordt een andere stad het uithangbord van de klimaatprotesten. Komende donderdag houden de scholieren hun spandoeken omhoog in Leuven.
Klimaatspijbelen niet langer enkel in Brussel
Komende donderdag trekt de wekelijkse spijbelactie naar Leuven. De directies van alle Leuvense scholen hebben het licht daarvoor op groen gezet. Dat zegt de Leuvense burgemeester, Mohamed Ridouani, zondag. Ook Anuna De Wever, initiatiefneemster van Youth for Climate, trekt naar de studentenstad.
Door de betogingen in diverse steden te organiseren, wil Youth For Climate tonen dat het hen niet te doen is om recordaantallen. "We willen gewoon dat heel België op straat komt," klonk het terwijl ze te gast was in het Radio 1-programma Touché.
Maar in Brussel zal er wekelijks ook nog altijd iets te doen zijn. Wat dat precies zal zijn, wordt nog bekeken.
Op 14 februari blijft Brussel sowieso het toneel voor de zesde editie van de jongerenklimaatmars. Dan verwachten de initiatiefneemsters ook veel universiteits- en hogeschoolstudenten.
De tweede klimaatbetoging in de universiteitsstad vindt plaats op donderdag 7 februari. Naar schatting 10.000 leerlingen zullen aan de manifestatie deelnemen. Alle scholen in Leuven hebben daarmee ingestemd. "Het initiatief gaat wel degelijk uit van de leerlingen zelf", zegt Ridouani. "Zij hebben de directies en leerkrachten overtuigd en kregen toelating om mee op te stappen in de manifestatie. Wij vinden het knap dat zo'n samenwerking tot stand kan komen."
Ook boegbeeld Aruna De Wever komt donderdag naar Leuven en ruilt de wekelijkse betoging in Brussel in voor die in de universiteitsstad. Vorige donderdag namen 3.000 leerlingen en leerkrachten uit 27 basisscholen deel aan de eerste optocht in Leuven.
Lees meer over: Brussel , Milieu , Youth For Climate , klimaat
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.