| De ecologische tuin 'ZinTo' in Molenbeek zet stadslandbouw en gezonde en duurzame voeding centraal.

Korte Keten Festival wil klant tot bij boer brengen

JP
© BRUZZ
21/09/2018

Meer dan de zestig procent van de Brusselaars vindt het belangrijk om lokale groente en fruit te consumeren. Maar waar worden die producten geproduceerd, en hoe geraken ze op een duurzame manier in de keuken? Het twee dagen durende Korte Keten Festival werpt een blik op de stadslandbouw van de toekomst.

Uit de Milieubarometer van het Brussels Gewest blijkt immers dat bijna zestig procent van de Brusselaars belang hecht aan lokaal geproduceerde groenten en fruit . Uit datzelfde rapport blijkt ook dat op dit moment slechts tien procent van de Brusselaars zijn groeten en fruit rechtstreeks van de boer, of via de ‘korte keten’ koopt.

Kopen via een 'korte keten' betekent dat het aantal schakels tussen producent en klant zo klein mogelijk wordt. Brusselse voorbeelden waar klanten rechtstreeks bij de boer kunnen kopen zijn het initiatief Boeren en Buren, of de biologische markt in de Huidevettersstraat. Het aandeel van verkoop via de korte keten of stadslandbouw is vandaag volgens de organisator van het festival nog te klein. Heel wat barrières staan de verdere uitbouw van dergelijke plekken in de weg, zoals hoge investeringskosten, complexe wetgeving of logistieke uitdagingen.

Zelfpluktuinen en stadslandbouw

Om die reden komen vrijdag experts, producenten en andere geïnteresseerden samen in de Beursschouwburg om te discussiëren over de stadslandbouw van de toekomst. Zo werpt Brussels bouwmeester Kristiaan Borret zijn blik op stadsontwikkeling en landbouw, bespreekt Laurence Claerhout van Linked Farm voedselbevoorrading uit de rand lichten architecten van Architecture Workroom Brussels de logistieke uitdaging toe.

Op zaterdag krijgen festivalgangers de kans om lokale voedselproductie zelf te ontdekken met de gidsen van Brukselbinnenstebuiten. Het festival organiseert een wandeling langs bio-afhaalpunten, fruitbomen en biologische warenhuizen. Voor fietsers is er een tour langs coöperaties, moestuinen en zelfpluktuinen, en per bus kunnen bezoekers kennis maken met drie boerderijen buiten Brussel.

Het festival is georganiseerd door biologische boerderij Het Neerhof, in samenwerking met Steunpunt Korte Keten, de Molenbeekse vzw Atelier Groot Eiland, Regionaal landschap Pajot-Zenne, gidsenvereniging Brukselbinnenstebuiten en kunstencentrum de Beursschouwburg.

Korte Keten Festival
21 & 22/9, Beursschouwburg

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , korte keten , stadslandbouw , duurzaamheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni