Tien nieuwe toiletten, een informatieapp en waar nodig mobiele urinoirs. De Stad Brussel heeft een plan klaar om meer openbare wc’s te voorzien die toegankelijk moeten zijn voor iedereen.
Meer openbare wc’s voor Brussel-Stad, ook in de parken
Op dit moment telt Brussel-Stad 29 urinoirs en 14 toiletten. “Niet voldoende”, vindt schepen van Openbare Netheid Zoubida Jellab (Ecolo). “Het recht op toegang tot openbare toiletten is een sociaal recht.” Ze noemt aangename en beveiligde toiletten vooral belangrijk voor vrouwen en personen met beperkte mobiliteit.
Jellab lanceert daarom een breed ‘toiletplan’ om meer openbare wc’s te voorzien. Dit jaar worden nog vier nieuwe toiletten geïnstalleerd in de stad: twee klassieke in de Putterijstraat en de Zespenningenstraat en twee droogtoiletten op de Prins Leopoldsquare en in het Terkamerenbos. Een droogtoilet is een toilet dat geen water verbruikt, maar met compostafval werkt.
In 2022 komen daar nog eens vier toiletten bij op andere plaatsen waarvan twee in de parken. Ook de MIVB zal dit jaar nog twee toiletten installeren in Brussel-Stad en in 2022 nog een paar. Alle bestaande en nieuwe toiletten moeten makkelijker te vinden zijn via informatiepalen en via een nieuwe app. Die app krijgt de naam ‘Peesy’ en helpt mensen naar een openbaar toilet in hun buurt.
Mobiele wc's
Verder wil schepen Jellab een netwerk van 50 ‘gastvrije toiletten’ in horecazaken, winkels en cultuurhuizen. Cafés of winkels die hun toiletten gratis openstellen voor het grote publiek, krijgen een premie van 1000 euro van de stad. Die premie dient om de toiletten proper te houden.
De Stad heeft ook 14 ‘zwarte punten’ in kaart gebracht waar regelmatig wild geplast wordt. Op die plaatsen gaan ze mobiele urinoirs inzetten, zogenoemde ‘uritrottoirs’. Extra schoonmaakploegen moeten de geuroverlast beperken. Er komen ook mobiele toiletten zoals je die op festivals terugvindt. Die kunnen tijdelijk ingezet worden op plaatsen zoals het Vossenplein.
Uiteindelijk wil schepen Jellab het liefst alle urinoirs ombouwen tot echte toiletten. “Dat is een ambitieus doel, maar voor het welzijn van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte is het essentieel”, aldus Jellab. Er is nog geen termijn voor deze doelstelling bekend.
Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , Zoubida Jellab , Openbare Netheid , openbare toiletten , urinoir
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.