Anderlechts MR-gemeenteraadslid Françoise Carlier uit haar twijfels bij de plannen om de Middenvijver in het park van Neerpede om te vormen tot een natuurlijke zwemvijver. Zowel op het vlak van mobiliteit, biodiversiteit en geluidsoverlast vreest ze voor problemen. “Van de natuur houden, wil niet zeggen dat je je die natuur steeds moet toe-eigenen.”
MR-gemeenteraadslid sceptisch over natuurlijke zwemvijver in Neerpede
De 'Middenvijver' in het park van Neerpede wordt omgevormd tot een natuurlijke zwemvijver ter grootte van vier olympische zwembaden, waarin Brusselaars vanaf 2024 's zomers kunnen zwemmen. Dat lieten bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) en het gemeentebestuur van Anderlecht begin december weten op basis van een haalbaarheidsstudie die door Leefmilieu Brussel was besteld.
Maar niet iedereen is blij met die plannen, zegt gemeenteraadslid in Anderlecht Françoise Carlier (MR). “Ik hoor van veel buurtbewoners dat ze niet blij zijn met de plannen. Er ging al een petitie rond die meer dan 600 handtekeningen verzamelde. Ook op sociale media zie ik veel kritiek verschijnen.”
Zelf heeft Carlier ook haar twijfels bij het project. “Ten eerste vrees ik voor de mobiliteit. Er mogen tegelijkertijd 225 zwemmers komen, maar die zullen ook met hun familie en vrienden komen. Er is echter slechts één tramlijn die hiernaartoe leidt. Veel mensen zullen dus de auto nemen. Bovendien zijn hier soms ook voetbalmatchen waarbij men zelfs tot aan de vijver komt om een parkeerplaats te vinden,” zegt Carlier.
Daarnaast is Carlier bang dat niet iedereen even respectvol zal omgaan met de aanwezige biodiversiteit. “De meerderheid mag dan wel respectvol zijn: op 225 bezoekers zal er altijd wel iemand zijn die bij wijze van spreken de nestjes van de eendjes wil bezichtigen.”
Tot slot kaart Carlier ook de mogelijke geluidsoverlast aan. “Wellicht zullen sommige mensen ook komen aandraven met versterkers. Dat zou ook overlast met zich mee kunnen brengen,” zegt Carlier. “Bovendien is het niet dat er in Anderlecht geen zwemgelegenheden zijn. Maar van de natuur houden, wil niet zeggen dat je je die natuur steeds maar moet toe-eigenen.”
Begroeide oevers
Volgens La Dernière Heure legde een bezorgde buurtbewoonster haar vragen donderdag tijdens de gemeenteraad voor. Schepen van Duurzame Ontwikkeling Allan Neuzy (Ecolo) legde uit dat de vijver in kwestie aan botulisme lijdt en dat die ziekte de plaatselijke fauna schade heeft toegebracht. “Het project zal ertoe leiden dat het water van de Middenvijver het helderste water van Brussel zal worden,” klonk het.
In dezelfde krant reageert Martin Ohse van Leefmilieu Brussel geruststellend op de vragen over de biodiversiteit. Volgens Ohse heeft de haalbaarheidsstudie Leefmilieu Brussel ertoe aangezet het plan aan te passen.
“De heuvel waar we een soort klein avonturenpark wilden maken, bleek rijk aan biodiversiteit, dus zoeken we naar manieren om deze ruimte te behouden,” aldus Ohse. “Wij gaan ook fytozuivering (zuivering door planten en zand, nvdr) toepassen om het zwemwater te behandelen. Daarom willen we het aantal mensen in de vijver beperken tot 225. De betonnen oevers zullen ook worden begroeid.”
Volgens Ohse staat de indiening van de stedenbouwkundige en milieuvergunningen gepland voor juni 2022. “Maar voor het zover is, moeten we nog een studie uitvoeren met betrekking tot mobiliteit en leefomgeving.”
Lees meer over: Anderlecht , Milieu , zwemvijver , middenvijver , françoise carlier , MR
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.