| Op verschillende plekken in het Brussels Gewest komen kleinschalige nooddorpen.

Natuurvereniging dreigt met gerechtelijke stappen tegen de Oekraïense nooddorpen

Jasmijn Post
© BRUZZ
09/12/2022

Het eerste nooddorp voor Oekraïnense vluchtelingen is af en staat in Watermaal-Bosvoorde. Op verschillende andere plekken in en rond de stad volgen nog meer nooddorpen. De locaties zijn volgens het Tuindersforum niet altijd handig gekozen. Ze overwegen gerechtelijke stappen om Brusselse natuurgebieden beter te beschermen.

De woningen aan de Tritomastraat in Watermaal-Bosvoorde staan er sinds donderdag. Een tweede dorp is in de maak in de Paruckstraat in Molenbeek.

De Mijlemeers in Anderlecht werd ook als locatie aangewezen. Specifiek gaat het om een terrein van Citydev dat in erfpacht is gegeven aan de Regie der Gebouwen. Ook op het gebied Kwartelveld in Watermaal-Bosvoorde komt een mobiele vorm van huisvesting. Kwam in andere discussies ook al naar voren als potentieel domein: het braakliggende terrein Friche Josaphat in Schaarbeek.

Maar niet iedereen ziet dat graag gebeuren. Het Tuindersforum – een koepelvereniging van verenigingen die zich inzetten voor natuurbehoud - komt nu in verzet tegen de bouw van enkele nooddorpen. Aan de bouw van de eerste woningen zien ze dat de impact van de woningen op de biodiversiteit veel groter is dan eerder aangekondigd. Zo worden er zware betonplaten geplaatst, die volgens hen de bodem verstikken. Ook rondom de containerwoningen zal de natuur verstoord worden door menselijke aanwezigheid.

Het Tuindersforum zat dit najaar samen met een afgevaardigde van het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS). De tuinders hebben toen een lijst met twintig alternatieve voorstellen – woningen in minder gecontesteerde gebieden - voorgelegd. Daar is tot op heden volgens hen geen concrete reactie op gekomen. Op het moment van schrijven is er op het kabinet-Vervoort niemand aanwezig om een reactie te geven.

c9bee58f-prefab.jpg

| De woningen in de Tritomastraat in Watermaal-Bosvoorde.

Oekraïnecoördinator Peter Michiels legt uit dat de woningen er zeker komen. "Er komen nog steeds gemiddeld vijfhonderd Oekraïners per week binnen. Er is ons daarom gevraagd de capaciteit te verhogen."

Ter herinnering: om Oekraïense vluchtelingen op te vangen heeft de Brusselse regering een uitgebreid opvangsysteem uitgerold. Er is voorzien in een opvang van 20.000 personen, verspreid over de gewone huurmarkt, tijdelijk opnieuw toegewezen lege kantoren, collectieve infrastructuren, en een klein percentage noodwoningen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni