| Zwerfvuil nabij de Ninoofsepoort.

Belgische steden zijn de voorbije zes jaar duidelijk netter geworden, blijkt uit onderzoek van Test Aankoop. Brussel is een uitzondering.

Test Aankoop onderzocht hoe schoon 44 Belgische steden waren, zes jaar na het vorige onderzoek van 2012. De onderzoekers kozen telkens de vier meest bevolkte gemeenten per provincie (en in Brussel).

De algemene conclusie is dat er beterschap is. Liefst 18 van de 44 steden lagen er kraaknet bij en krijgen een maximumscore. Bij de vorige meting haalden slechts 3 van de 40 steden dat resultaat.

Hele grondgebied

Brussel blijkt de grote uitzondering. “Terwijl afval en andere viezigheid in de andere bezochte steden beperkt blijven tot enkele probleemzones, ontsieren ze in Anderlecht, Molenbeek en Schaarbeek zowat de hele gemeente”, schrijft Test Aankoop. De drie Brusselse gemeenten krijgen een twee op vijf, terwijl Brussel-Stad het met drie op vijf net iets beter doet.

En ook in Sint-Gillis, dat niet onderzocht werd maar waar de vereniging zijn kantoor heeft, is er een probleem. "Elke maandagochtend ligt het pleintje voor onze Test Aankoop-gebouwen vlak bij het Brusselse Zuidstation bezaaid met afval. Lege blikjes, fastfoodverpakkingen, sigarettenpeuken en kapotte drankflessen zijn de stille doch zichtbare getuigen van een typisch weekend in onze hoofdstad. Tegen het einde van die eerste werkdag is het afval weliswaar (grotendeels) verdwenen, plichtsbewust opgeruimd door de onderhoudsdiensten van de stad, maar elke week is het steevast hetzelfde liedje.”

“In en rond onze hoofdstad zijn dus absoluut bijkomende initiatieven nodig”, laat de organisatie weten. “Geen onbelangrijke informatie voor de verkiezingskandidaten, lijkt ons.”

Dweilen met de kraan open

Test Aankoop stelde met eigen ogen vast dat de gemeentebesturen wel inspanningen doen om afval en zwerfvuil op te halen in de de ‘vuile’ gemeenten. Maar het blijft volgens de organisatie dweilen met de kraan open, doordat er erg snel nieuw afval bijkomt. Boetes kunnen sluikstorters in theorie op andere gedachten brengen, maar daders op heterdaad betrappen blijkt aartsmoeilijk.

De onderzoekers merkten ook dat er in de toeristische zone van Brussel veel meer inspanningen zijn voor netheid dan in de wijken errond.

Test Aankoop suggereert onder meer om statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flessen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , zwerfvuil , Openbare Netheid , Test Aankoop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni