Sint-Lambrechts-Woluwe richt op een bebost terrein aan de Goudeneilandenlaan een park in. Het park krijgt een speeltuin en een gracht die verwijst naar de Roodebeek die hier ooit stroomde, en moet tegen 2022 openen voor het publiek. De Goudeneilandenlaan zelf wordt een fietsstraat.
Nieuw park in Sint-Lambrechts-Woluwe met symbolische verwijzing naar Roodebeek
Lees ook: Gemeente Molenbeek koopt stuk Albertpark
Het gemeentebestuur presenteerde de plannen voor de herinrichting van de straat woensdagavond aan de buurtbewoners, zegt schepen van Leefmilieu Gregory Matgen (Défi) aan BRUZZ. Hij is samen met zijn collega Philippe Jaquemyns (Défi), bevoegd voor Groene Ruimtes, verantwoordelijk voor het project.
Het terrein van ongeveer 1 hectare waarop het park wordt ingericht is nu al een groene ruimte, erkent Matgen. “De helft van het terrein was van ons, de andere helft was een bouwgrond van Bpost. De gemeente wou deze groenzone behouden en heeft het perceel daarom overgekocht. We willen het publiek toegankelijk maken door er een park van te maken." (Lees verder onder de foto
Op het terrein is nu al een composthoop. Er zullen wandelpaden en een speeltuin worden aangelegd. Een oude bedding van de Roodebeek wordt opnieuw uitgegraven. De beek waarnaar onder meer de wijk, de naburige steenweg en metrostation zijn vernoemd, is door de verstedelijking van de buurt al in 1950 in een rioolcollector verdwenen.
“Maar er zijn nog putten op het terrein die bij hevige regenbuien extra water kunnen slikken”, zegt Matgen. “Het gaat immers om een mogelijke overstromingszone. Die worden nu met elkaar verbonden door een begroeide greppel.”
Omdat Sint-Lambrechts-Woluwe de bescherming van de hele site heeft aangevraagd, moet ze voor de heraanleg groen licht krijgen van de Dienst Monumenten en Landschappen. “Die vroeg ons om de bedding van de Roodebeek te herstellen, als een symbolische herinnering aan haar bestaan, en om de link met ons landelijk verleden te maken.”
De gemeente heeft ook een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd bij het Gewest voor de werken. “We hopen dat we eind 2021 of anders begin 2022 kunnen starten”, zegt schepen Matgen. De aanleg van de voorzieningen zou twee tot drie maanden in beslag nemen. (Lees verder onder het plan)
14de-eeuwse boerderij
Voorlopig is de werknaam voor de nieuwe publieke groenzone ‘Goudeneilandenpark’, maar het zou ook kunnen dat er een verwijzing komt naar de boerderij Hof ter Cauwerschueren, dat aan de rand van het domein ligt, en waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 14de eeuw. De boerderij met bakhuis, varkensstallen en boomgaard werd langs de Roodebeek gebouwd en was tot 1911 in werking. Ze is nu in privébezit.
Het toekomstige park moet twee toegangen langs de Goudeneilandenlaan krijgen: een hoofdingang bij de adventistenkerk en een meer discrete entree aan de kant van de Vervloesemstraat. Tijdens de week moet het park vanaf de andere zijde ook toegankelijk zijn via de parkeergarage van een gemeentelijk gebouw op de Roodebeeksteenweg. Uit veiligheidsoverwegingen zal die ingang tijdens de weekends dicht blijven.
De Goudeneilandenlaan wordt een fietsstraat, die voor auto’s bovendien doodlopend is.
Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden of vragen stellen kun je via het formulier op onze website.
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Milieu , Stedenbouw
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.