| Ledlampen bootsen de zon na, zodat de kruiden in optimale omstandigheden groeien.

Nieuwe indoor kruidenteler: ‘Zon nabootsen met ledlampen’

SN
© BRUZZ
20/06/2018

De jonge ondernemers van Urban Harvest lanceren een verticale kruidentuin in Etterbeek. Lokaal en duurzaam gekweekt, dankzij nieuwe technieken voor indoor boerderijen. Onder meer FreshMed en Färm zijn al afnemers.

Brussel is weer een innovatieve stadsboerderij rijker. Na alle dakmoestuinen en champignonkelders nestelen nu ook de kruidentelers van Urban Harvest zich in Brussel, en wel in een leegstaande opslagplaats van supermarkt FreshMed in Etterbeek. Start it van KBC ondersteunt de start-up.

Basilicum telen binnenshuis, zonder zon? Dat kan, dankzij een nieuwe techniek voor verticale landbouw.

“We hebben de plantjes op water gekweekt en in schuiven boven elkaar geplaatst. Boven elke schuif schijnen ledlampen, die als het ware de zon nabootsen,” zegt medeoprichter Alexandre Van Deun. “En omdat we binnen zitten, kunnen we ook de temperatuur en vochtigheid constant houden.”

Het is rood en het is lekker

Dat zorgt voor ideale én duurzame groeiomstandigheden. De teelt neemt weinig plaats in: een vierkante meter levert al gauw 200 planten per oogst op, en dat het hele jaar door. “Bovendien kweken we lokaal, vlakbij de consument. De kruiden hoeven dus geen milieuvervuilende reis af te leggen om tot bij ons te komen,” aldus Van Deun.

Voorlopig levert Urban Harvest basilicum, dille, oregano en bieslook aan FreshMed, coöperatieve Färm en restaurants in de buurt. Maar de uitbreidingsplannen liggen al klaar. “We bekijken momenteel nieuwe locaties, zoals loodsen aan het kanaal of leegstaande metrohaltes, een idee dat we trouwens kregen dankzij BRUZZ. In september zetten we daarvoor ook een crowdfundingcampagne op met Business Angels.”

En in het najaar komt er nog een nieuw gewas bij. “Het is rood en het is lekker. Maar meer kan ik daar nog niet over zeggen,” zegt Van Deun geheimzinnig.

(Lees verder onder de afbeelding.)

urban harvest kruiden in schuiven

| De kruiden worden geteelt in schuiven boven elkaar, zodat ze zo weinig mogelijk plaats innemen.

‘Bon, we gaan boeren’

Van Deun en medeoprichter Olivier Paulus, allebei Vlerick-alumni, hebben er al een paar jaar bij multinationals opzitten. Van Deun: “Maar in die grote bedrijven werk je slechts aan een klein stukje van het productieproces. Bovendien wilden Olivier en ik altijd al iets doen met een positieve impact. Dus op een dag hebben we gezegd: “Bon, we gaan boeren.” (lacht)

“We hebben bijna alles zelf gedaan: elektriciteit leggen, kweekkasten bouwen, zaaien en oogsten. Maar we laten ons wel bijstaan door partners met ervaring, voor expertise of technische ondersteuning.”

Hongersnood verhelpen

Verticaal kweken is op zich niet nieuw. “Maar deze combinatie van kweeklagen, duurzame ledlampen en aansturing is dat wel. We geloven bijna 100 procent dat deze technieken mee de hongersnood in de wereld kunnen oplossen,” besluit Van Deun.

Woensdag om 18.30 uur wordt de nieuwe verticale boerderij feestelijk ingehuldigd. Nieuwsgierigen en supporters zijn welkom in de Urban Harvest-boerderij, Eskadronstraat 35 in Etterbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Milieu , Economie , Urban Harvest , Alexandre Van Deun , Olivier Paulus , start-up , duurzaam , stadslandbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni