Ook in andere landen klimaatspijbelaars, maar nergens zoveel als in België

Florian Cassier
© BRUZZ
25/01/2019

Niet alleen in België komen scholieren op straat, ook in andere landen wereldwijd volgen tieners het voorbeeld van de Zweedse Greta Thunberg. Vooral in Duitsland en Zwitserland brengen zij veel mensen op de been, maar de betoging van donderdag in Brussel is de grootste tot nu toe.

Het idee om te spijbelen voor het klimaat komt van de 16-jarige Zweedse Greta Thunberg. Zij besliste bij het begin van dit schooljaar om op vrijdag niet naar school te gaan.

Na een zomer van droogte over heel Europa, met bosbranden in het zuiden tot gevolg, was de maat voor haar vol. Er moet een ander klimaatbeleid komen en de volwassenen nemen hun verantwoordelijkheid niet op.

Haar actie inspireerde andere jongeren om ook op straat te komen en een ander klimaatbeleid te eisen.

Twee golven

Bij ons kwamen de scholieren een eerste keer op straat op 10 januari, maar voor Nieuwjaar leefde het protest elders al.

In Australië bijvoorbeeld kwamen er op 30 november al 15.000 jongeren op straat tegen het beleid van premier Scott Morrison, die zich negatief over de betoging uitliet. Verder kwamen ook tieners op straat in Canada, Duitsland en Zwitserland.

Tijdens de feestdagen viel het protest stil. Daarmee leek het even alsof het een stille dood zou sterven, maar op 10 en 11 januari waren er opnieuw betogingen in Finland, Canada en de eerste in Brussel.

Vrijdag spijbeldag in Duitsland

Al bij al bleef het telkens beperkt tot enkele honderden of duizenden scholieren per protestmars, maar voor Duitsland en Zwitserland vormde het een basis om verder op te bouwen. Daar wordt nu elke vrijdag gespijbeld voor het klimaat onder de internationale hashtags FridaysforFuture en Klimastreik.

Vorige week kwamen in beide landen op verschillende locaties in totaal zo’n 20.000 tot 25.000 jongeren op straat en ook deze vrijdag staan er opnieuw verschillende betogingen op het programma, waaronder in Berlijn.

Tot nu toe is de betoging van donderdag in Brussel met 35.000 deelnemers de grootste ter wereld.

Duitse Klimaatspijbelaars oproep tot betogen

| Berlijnse oproep tot spijbelen voor het klimaat op vrijdag 25 januari

Noorderburen

Alhoewel er in vele andere Europese landen nog geen grote betogingen zijn georganiseerd, zie je ook daar actiegroepen ontspruiten. Zo ook bij onze noorderburen: daar werd vorige week nog een Twitter-account aangemaakt onder de naam Youth for the Climate Nl.

Toch raakt het protest er niet van de grond zoals bij ons. De eerstkomende betoging die er gepland staat is pas op zondag 10 maart, en op een zondag is weinig sprake van spijbelen. Er is niemand die echt de leiding neemt voor een scholierenprotest. GroenLinks nodigde zelfs de Belgische Anuna De Wever uit, wat toch wijst dat de beweging daar geen echt gezicht heeft zoals bij ons.

De toekomst is vrouwelijk

Wie er in Nederland wel aan populariteit wint, is de 10-jarige Lily die al negentien weken lang niet naar school gaat op vrijdag.

En zij is niet alleen. Elders zijn er nog jongeren die, geïnspireerd door Greta, het heft zelf in handen nemen en dan maar alleen staken. Zo namen Ellida Dilley (15), Engeland, en Holly Gillibrand (13), Schotland, hetzelfde initiatief. Ze weigeren op vrijdag naar school te gaan.

Wat opvalt is, dat het bijna altijd meisjes zijn die het initiatief durven nemen. Of dat komt omdat zij zich extra aangesproken voelen door de Zweedse Greta of zelfs Anuna is niet direct duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Samenleving , fridaysforfuture , klimaatspijbelaars , klimaatbetoging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni