| De (blauw)groene smurrie in het kanaal is niet ongevaarlijk. Rechtstreeks contact kan je dus best vermijden.

Opgepast voor blauwalgen, ook in Brussel

TDN
© BRUZZ
31/07/2018
Updated: 31/07/2018 18.06u

In de vijvers van het Koning Boudewijnpark in Jette en het Rood-Klooster in Oudergem zijn de concentraties blauwalgen te hoog. Brussel Leefmilieu waarschuwt voor direct contact met die bacterie. Ook in het kanaal is de blauwgroene filterlaag op bepaalde plaatsen duidelijk zichtbaar op het water.

Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en sterk lijken op wier. Ze leggen een blauwgroene film op het wateroppervlak. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen.

Dat is momenteel het geval in de vijvers van het Koning Boudewijnpark (Jette) en het Rood-Klooster (Oudergem), zegt waterspecialist Arnout François van Leefmilieu Brussel aan BRUZZ. "Door de droogte en de hoge concentratie aan vissen zijn er daar opvallend veel blauwalgen."

blauwalgen_boudewijnpark_waarschuwingsbord

| Waarschuwingsborden moeten bezoekers van het Boudewijnpark uit het water houden.

Ademhalingsproblemen

De blauwgroene smurrie scheidt giftige stoffen af die voor mensen schadelijk zijn bij contact of inname. Ze kunnen hoofdpijn, misselijkheid, uitslag, neus- en keelirritatie of diarree veroorzaken. De gifstoffen kunnen zelfs het zenuwstelsel beschadigen. "Maar ademhalingsproblemen zijn het meest courant", aldus François. Vooral kinderen en huisdieren zijn kwetsbaar.

Beide parken behoren tot de topfavorieten onder spelende kinderen en hondenliefhebbers die hun trouwe viervoeter er uitlaten. "Daarom hebben we waarschuwingsborden geplaatst om op de gevaren van de blauwalgen te wijzen."

Contact met blauwalgen kan hoofdpijn, ademhalingsproblemen, huidirritatie, diarree en zelfs schade aan het zenuwstelsel veroorzaken.

Brussel Bad

Ook de Haven van Brussel, die verantwoordelijk is voor het water in het kanaal, waarschuwde voor de ontwikkeling van de algen. Watersporters of vissers die ermee in contact komen moeten zich meteen wassen. De vis uit het kanaal eet je best niet op.

Vooral ter hoogte van Brussel Bad en de Molenbeekse sluizen trof de kanaalbeheerder veel blauwalgen aan. "Daar is het kanaal breder en staat het water lager", legt havenwoordvoerder Sylvain Godfroid uit aan BRUZZ. "De situatie is wel al beter. De temperaturen dalen, er is meer wind en de scheepvaart neemt toe."

blauwalgen_boudewijnpark

| De filter op het water wijst op de aanwezigheid van blauwwieren.

Gebrek aan zuurstof

De voorbije weken trof de Haven van Brussel ook veel dode vissen aan in het kanaal. "Dat heeft niets met de algen te maken, maar met het gebrek aan zuurstof. We hebben meer zuurstof in het water gepompt en sindsdien spoelen er geen dode vissen meer aan."

Vermoedelijk zijn ook de blauwalgen een gevolg van het zuurstoftekort. "Dat moet de wateranalyse nog bevestigen", aldus Godfroid. "Ze bestrijden is voor het overige heel moeilijk. Dat moet gaan via een natuurlijk proces."

Dat bevestigde ook LeefmilieuBrussel . "Het probleem zal niet meteen opgelost zijn. Het is nog altijd warm, en dus blijft het wachten op regen. Dat zorgt voor vers water, meer zuurstof en stroming in de vijvers", besloot François.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Jette , Oudergem , Milieu , Wetenschap , Leefmilieu Brussel , Haven van Brussel , blauwalgen , hittegolf , Rood-Klooster

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni