| Verkeerbord in het straatbeeld.

Oproep aan alle Brusselaars: ‘Ga niet naar het toilet wanneer het regent’

SB
© BRUZZ
12/05/2022

Gespot in Brusselse straten: deze opmerkelijke oproep van vzw Canal it Up. De organisatie strijdt voor propere wateren, iets waar niet van kan gesproken worden in het kanaal en de Zenne. De vzw bestudeerde het hele systeem en vond uiteindelijk de oplossing: “Hold your Pee & Poo when it rains”.

Het is een ludieke actie, bevestigt Pieter Elsen van vzw Canal it Up, maar wel een die een groot probleem aan de kaak wil stellen. “Er is maar één systeem dat zowel regen als afvalwater verzamelt. Gevolg? De rioleringen lopen over, wat leidt tot overstort in het kanaal en de Zenne wanneer het regent. En dus zijn beide waterlopen sterk vervuild door dat rioolwater”, zegt Elsen.

“Dat fenomeen doet zich trouwens ook voor bij middelmatige regens, zo’n tien keer per maand, niet alleen bij zeer hevige regen. In Brussel gaat het over tien miljoen kubieke meter geloosd rioolwater, dat is drie keer meer dan in Parijs, wat een veel grotere stad is. Dat is toch een significant gegeven?”

Elsen kaartte het probleem al meermaals aan, maar een concrete oplossing werd nog niet gevonden, dus ging hij met Canal it Up zelf aan de slag. Ze bestudeerden niet alleen het hele rioleringssysteem, maar ook de overstorten, het regenpatroon én de frequentie van toiletgebruik bij de Brusselaar.

Conclusie? De riolering kan niet zowel regenwater als toiletwater op hetzelfde moment aan. Dus moet er een goede balans gevonden worden tussen beide. Dat wil zeggen: als het regent, kan de Brusselaar niet meer naar het toilet. Dat is ook de boodschap die Canal it Up verspreidt in de Brusselse straten via zelfgemaakte verkeersborden.

Je toiletbezoek afstemmen met regenbuien, het lijkt moeilijk, maar ook daar zorgt Canal it Up voor een oplossing. “Uiteraard gaan we de Brusselaar helpen hun toiletbezoek uit te stellen”, zegt Elsen, “We gaan tips delen hoe ze zich het best ophouden, voor zowel korte als lange regenbuien. Dat gaan we bijvoorbeeld doen via sociale media. Mensen die om welke reden ook geen venster hebben, en dus niet naar buiten kunnen kijken en zien of het al dan niet regent, zullen we een mailtje sturen telkens wanneer het regent. Zij moeten zich wel eerst inschrijven op onze webpagina, maar op deze manier kan iedereen een steentje bijdragen.”

Elsen lacht ermee, maar hoopt vooral dat de actie meer aandacht op de problematiek kan vestigen. “Brusselaars kunnen op onze webpagina ook berekenen hoelang hun toiletwater al ongezuiverd, rechtstreeks naar de Zenne stroomde voor de waterzuiveringsstations werden gebouwd. Je valt achterover van de resultaten.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni