| De buurtbewoners plaatsen zaterdag een hele reeks vlaggetjes in hun buurtpark, uit protest met de bouw van de nieuwe school.

Schaarbeekse buurt protesteert tegen school waar park moet voor verdwijnen

EC
© BRUZZ
28/11/2020

De bewoners van de Bloemtuinenlaan in Schaarbeek, een buurt met veel appartementsgebouwen, vrezen dat hun buurtpark en speeltuin zullen moeten wijken voor de bouw van een nieuwe secundaire school. Die moet er op termijn komen, want volgens de gemeente is er nergens anders plaats. Daarom houden de bewoners zaterdagnamiddag een protestactie. Voorlopig is er nog geen plan voor de school getekend.

De Bloemtuinenlaan ligt in de wijk achter de Generaal Wahislaan en de Leopold III-laan. Daarmee is het meteen een deel van het nieuwe richtplan van aanleg (RPA) voor de Josaphatsite, een strook grond die het Brussels Gewest wil ontwikkelen tot een nieuwe woonwijk met extra openbare voorzieningen, dus ook met scholen. Het is de bewoners van de Bloemtuinenlaan nu ter ore gekomen dat er een school in de plaats van hun groene ruimte zou komen en ze willen zaterdag al laten weten dat ze daar niet mee zijn opgezet.

Tussen 2003 en 2016 verloor het Brussels Gewest al ruim 14 procent van zijn groene ruimte, meldde BRUZZ eerder dit jaar.

"De gemeente heeft al zo weinig groen en speeltuinen. Zeker hier in de wijk, met veel appartementsgebouwen, is er nood aan die open ruimte", zegt Anton Schuurmans van het buurtcomité Bloemtuinenlaan. "We hebben 1.500 flyers uitgedeeld in de wijk, die de mensen vandaag kunnen komen planten als een vlaggetje in het gras met hun eigen boodschap of tekening op."

Op dit moment, iets na de middag, zijn al meer dan 120 buurtbewoners hun vlag in het grasveld komen planten. (Lees verder onder de foto)

202021128_Bloemtuinenpark_Bloemtuinenlaan Schaarbeek_burgerprotest_Josaphatsite

| De school moet komen op de plaats van het buurtpark, op de kruising van de Bloemtuinenlaan met de Generaal Wahislaan.

Schaarbeeks Schepen van Franstalig onderwijs Michel De Herde (Défi) bevestigt dat de gemeente op die plaats een nieuwe school wil bouwen, maar zegt dat de plannen nog niet concreet zijn.

"De enige politieke beslissing die er nu is, is dat we ooit in die straat een nieuwe middelbare school willen bouwen", zegt De Herde aan BRUZZ. "Er is nog geen openbare aanbesteding, er is nog geen architect en we gaan natuurlijk nog eerst met iedereen in dialoog."

Josaphatsite

Er is namelijk nog een belangrijke voorwaarde om de school te kunnen bouwen: het befaamde RPA Josaphat moet nog groen licht krijgen van het Gewest.

Dat richtplan van aanleg kreeg al eerder een negatief advies van de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie én van de gemeente Schaarbeek zelf. En ook verschillende buurtcomités zijn ertegen, voornamelijk omdat de 'friche Josaphat' zal moeten verdwijnen, een groenstrook vol biodiversiteit. Afhankelijk van de uiteindelijke beslissing van het Gewest, die de site zal ontwikkelen, kan de school er dus gebouwd worden.

'Er is geen ander terrein vrij in de gemeente, maar gezien onze demografie zijn we verplicht om nieuwe scholen te bouwen met het oog op de toekomst'

Michel De Herde, schepen van Franstalig onderwijs (Défi)

"Voorlopig is het park bestemd voor recreatief gebruik", zegt Anton Schuurmans. "Enkel met de goedkeuring van het nieuwe RPA kan de bestemming veranderen naar een zone voor openbare diensten. Dat wil zeggen dat de gemeente hoe dan ook de bestemmingswijziging uit het nieuwe Richtplan van Aanleg al heeft goedgekeurd."

Volgens Schuurmans zijn er nog voldoende andere plaatsen in de gemeente waar een nieuwe school gebouwd zou kunnen worden. "Op diezelfde Josaphatsite is er een industriezone waar nog heel wat industriële panden leegstaan. Waarom daar geen school bouwen? Het is onbegrijpelijk dat er nu een park voor moet verdwijnen."

Schepen De Herde roept de buurtbewoners op om "niet te panikeren". "Wij gaan er natuurlijk alles aan doen om zo veel mogelijk delen van het park te kunnen bewaren. De speeltuin gaan we zeker laten staan of slechts naar wat verderop verhuizen", aldus de onderwijsschepen. Maar, zegt hij ook, "er is geen enkel ander gemeentelijk terrein meer vrij en gezien onze demografie zijn we verplicht om extra scholen te bouwen met oog op de toekomst. Het is altijd een afweging."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Milieu , Stedenbouw , Bloemtuinenlaan , Michel De Herde , josaphat-site , Anton Schuurmans , bloemtuinenpark

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni