Nu de tweede klimaatmars door spijbelende jongeren een onverhoopt succes was, kijken de initiatiefnemers al uit naar de volgende editie. Of die evenveel enthousiastelingen op de been zal krijgen, valt nog even af te wachten. Een derde dag spijbelen kan immers tot sancties leiden. “Toch hopen we op minstens evenveel deelnemers.”
Spijbelregels kunnen rem zetten op klimaatmars
Met meer dan 12.000 waren ze voorbije donderdag, de klimaatspijbelaars. Dat mag een fikse toename heten nadat de studenten de week voordien met 3.000 deelnemers door Brussel trokken.
Of die stijgende trend volgende week wordt doorgezet, valt nog even af te wachten, vertelt Dries Cornelissen aan BRUZZ. Cornelissen is lid van Youth for Climate en spreekt in naam van Anuna De Wever, initiatiefneemster van de klimaatmarsen.
“We krijgen de laatste dagen ontzettend veel berichtjes binnen met vragen over de spijbelregels,” aldus Cornelissen. “Studenten vrezen dat ze na twee dagen spijbelen risico op een sanctie lopen.”
B-codes
Die vrees blijkt niet helemaal onterecht. Volgens Kris Van den Bossche, verantwoordelijke onderwijsloopbaanbegeleiding van het Vrij CLB Netwerk, worden afwezigheden op school telkens een code toebedeeld, afhankelijk van het type afwezigheid.
"Een derde dag ongewettigd afwezig zijn, kan tot sancties leiden."
“Per halve dag afwezigheid wordt er een code gegeven en in het geval van ongewettigde afwezigheden zijn dat B-codes,” legt Van den Bossche uit aan BRUZZ. “Van zodra iemand vijf B-codes heeft verzameld, moet de school dit doorgeven aan het CLB.”
“Als die kinderen al twee volledige dagen ongewettigd afwezig waren, kan een derde dag er dus toe leiden dat er actie ondernomen wordt,” aldus Van den Bossche.
Hogescholen
Al hoeft het zo ver niet te komen. Veel hangt immers af van de houding van de directies. “Directies hebben natuurlijk de keuze om anders om te gaan met spijbelen in het kader van de klimaatacties,” zegt Van den Bossche. “Door die afwezigheden bijvoorbeeld een P-code te geven, maken ze er een gewettigde afwezigheid van en is er niets aan de hand.”
In twee Brusselse scholengroepen weerklinken al positieve signalen over de actie.
"Elke school zal een evenwicht moeten zoeken."
Volgens onderwijsspecialist Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool Gent) gaat er nu nog veel sympathie uit naar de klimaatmarsen, maar zullen scholen op een bepaald ogenblik wel de vraag stellen hoe zij hun taak moeten vervullen.
“Zeker als de mars steeds op dezelfde dag valt en bijvoorbeeld telkens hetzelfde uur geschiedenis wegvalt,” zegt De Bruyckere aan BRUZZ. “Elke school zal daar een evenwicht in moeten zoeken.”
Zelf laten ze zich bij Youth for Climate niet ontmoedigen door de spijbelregels. “De examens op de hogescholen en universiteiten zijn weldra afgelopen en ook die studenten lieten al verstaan mee te willen doen,” klinkt het. “We hopen volgende donderdag dus op minstens evenveel deelnemers.”
Lees meer over: Brussel , Milieu , Onderwijs , klimaatspijbelaars , spijbelregel , klimaatmars , Youth For Climate , Vrij CLB Netwerk , Anuna De Wever
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.