Verbazing in Sint-Joost, waar sinds dinsdag het containerpark te koop staat. De gemeente verliest na twintig jaar de erfpacht bij de privéuitbater. Alleen: dat was al twintig jaar voorzien. Om het terrein zelf aan te kopen, zal de gemeente diep in de buidel mogen tasten.
Te koop: containerpark in Sint-Joost
“Iedereen valt uit de lucht”, zegt oppositielid Frédéric Roekens (Ecolo-Groen) uit Sint-Joost-ten-Node. Hij zag woensdagochtend een 'Te koop'-bordje uithangen aan het gemeentelijke containerpark in de Schietschijfstraat, net achter Jazz Station op de Leuvensesteenweg. “Totaal onaangekondigd", zegt Roekens aan BRUZZ. "Er is op de gemeenteraad nooit een woord gerept over een nieuw containerpark of een mogelijke verhuis.”
"We doen er alles aan om het containerpark zelf in handen te houden"
Roekens verwoordt niet alleen de verbazing van de verzamelde oppositie in de gemeente. Bevoegd schepen voor Openbare Netheid Mohammed Jabour (PS) wist kennelijk ook nog niets over een mogelijke sluiting. “We hadden een akkoord met de eigenaar, dus dit is het eerste dat ik ervan hoor”, laat hij weten vanop vakantie.
Nochtans was al langer te verwachten dat het akkoord zou aflopen. In een studie van Leefmilieu Brussel uit 2011 stond al dat het erfpacht met de private eigenaar in 2020 zou aflopen, dus dat tegen dan een nieuwe locatie gezocht moest worden.
Dat is niet gebeurd: het gemeentebestuur beslist nu om te onderhandelen met de eigenaar om het terrein zelf aan te kopen. “We doen er alles aan om het containerpark in handen te houden”, zegt Murielle Deleu, woordvoerster van burgemeester Emir Kir (PS).
“Ik vermoed niet dat je zo’n bouwgrond koopt om hem dan te gaan verhuren aan de gemeente"
Al blijkt burgemeester Kir niet de enige kandidaat-koper. Het immokantoor kreeg na één dag al een tiental geïnteresseerde telefoontjes. “Het is een goede buurt natuurlijk”, zegt makelaar Alex Crabbé. De Schietschijfstraat ligt op het kruispunt van de Europese wijk, de Daillywijk in Schaarbeek en het centrum aan Madou. “Ik vermoed niet dat je zo’n bouwgrond zal kopen om hem dan te gaan verhuren aan de gemeente.”
De vraagprijs voor de grond is daardoor 710.000 euro, goed voor een lapje van bijna 7 are groot.
Alternatieven
Momenteel is het containerpark nog gewoon open. Komt het toch tot een sluiting, dan kunnen de bewoners van Sint-Joost-ten-Node enkel terecht in de drie gewestelijke containerparken in Vorst en Neder-over-Heembeek. In het dichtstbijzijnde gemeentelijke containerpark, in Evere, mogen de inwoners van Sint-Joost zelf geen afval deponeren.
“Normaal gezien moet een sluiting gepaard gaan met een goede communicatie over alternatieven”, reageert woordvoerder Etienne Cornesse van gewestelijk agentschap Net Brussel. “In dit geval zijn wij als Gewest niet gecontacteerd. Het is een beslissing op gemeentelijk niveau waar wij niet bij betrokken zijn.”
In het dichtbevolkte en kleine Sint-Joost zelf is er weinig ruimte vrij om een nieuw containerpark aan te leggen. Het recyclagepark in de Schietschijfstraat is bijna 700 vierkante meter groot. “Ik zie alleen een alternatieve plaats aan de sportvelden in Evere,” zegt oppositielid Roekens, “maar dan moeten alle inwoners veel verder met hun afval." Hij vreest "dat een sluiting het zwerfvuil in de gemeente alleen maar zal doen toenemen”.
Correctie: in een eerdere versie van deze tekst werd de oppervlakte van het terrein foutief omschreven als bijna 700 are, dat moet 7 are zijn.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Milieu , Stedenbouw , containerpark , Net Brussel , Emir Kir , Mohammed Jabour , Frédéric Roekens
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.