Vanaf zaterdag 1 september schakelt het verbod op plastic wegwerpzakjes in Brussel een versnelling hoger. Dan worden ook de transparante plastic zakjes voor groenten en fruit verboden. Handelaars zijn vandaag nog op zoek naar echt duurzamere alternatieven, de Brusselse regering wil intussen vooral inzetten op herbruikbare zakken die de klant zelf meebrengt.
Verbod op lichte plastic zakjes vanaf 1 september
Het nieuwe verbod komt er exact een jaar na het bannen van de plastic wegwerpzakken in Brussel. Net zoals het algemene verbod gelden de nieuwe regels voor alle handelaars in Brussel, ook op straat en op openbare markten.
Concreet gaat het om de lichte zakjes van minder dan 50 micrometer dikte, die vaak worden gebruikt voor fruit en groenten. Maar het verbod geldt voor alle producten die in bulk worden verkocht. Voor producten als fruit en groenten mogen tot 2020 wel nog bio-afbreekbare zakjes aangeboden worden, en de draagtassen van meer dan 50 μm dikte blijven ook gewoon toegelaten.
"Het zal zeker even wennen zijn, maar op termijn zullen de mensen zich toch moeten aanpassen"
Handelsfederatie Comeos heeft de meeste handelaars goed voorbereid en geïnformeerd over het nieuwe verbod. "Maar naast de Comeosleden heb je nog een heleboel andere handelaars (bakkers, slagers, maar ook marktkramers) die niet altijd goed voorbereid zijn of zelfs op de hoogte zijn", zegt woordvoerder Hans Cardyn.
Het verbod is ook geen gemakkelijke zaak omdat de regels verschillen in de drie gewesten, zegt Comeos. Maar vooral: de sector is vandaag nog op zoek naar een echt duurzamer alternatief voor de lichte zakjes. "De alternatieven voor vochtige of natte producten zijn inderdaad niet vanzelfsprekend."
"Het zal zeker even wennen zijn, maar op termijn zullen de mensen zich toch moeten aanpassen", besluit de handelsfederatie.
'Altijd zelf een herbruikbare tas op zak'
Intussen wil het Gewest iedereen aanzetten om steeds meer met eigen, herbruikbare zakken te werken. “Stoffen tassen, netzakjes of andere zullen veel langer meegaan dan de lichte plastic zakjes en zijn veel milieuvriendelijker”, raadt Leefmilieu Brussel aan. “Natuurlijk moet u eraan denken en ze altijd bij hebben, maar ze ook zo veel mogelijk hergebruiken en vervolgens recycleren op het einde van hun levensduur.”
Leefmilieu Brussel organiseert zelf meerdere workshops waar je zelf een bulkzak leert maken. Intussen moet de campagne “Altijd een tas op zak” de Brusselaar aansporen om altijd zelf een herbruikbare tas bij te hebben. Meer informatie vind je op de website van Leefmilieu Brussel.
Lees meer over: Milieu , plastic zak , plastic , lichte zak
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.