Het vliegtuigje dat dinsdagavond thermische foto's maakte, deed dat in opdracht van drie Brusselse gemeenten. "Aan de hand van verschillende kleuren zullen mensen kunnen zien waar exact de warmte hun huis verlaat” , zegt schepen Antoine Bertrand (Ecolo) uit Sint-Pieters-Woluwe. De resultaten zullen in de lente beschikbaar zijn in de vorm van een kaart.
Vliegtuigje brengt slecht geïsoleerde woningen in kaart: 'Tot op 40 centimeter nauwkeurig'
Drie uur lang vloog dinsdagavond een Cessna-sportvliegtuigje met infraroodcamera rond boven Stad Brussel, Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe. Het toestel was rond 21.30 uur opgestegen in de buurt van Geraardsbergen en vloog vervolgens urenlang heen en weer over Brussel. Dat deed de piloot om thermische foto’s van de gebouwen te kunnen maken en zo te kijken welke panden beter geïsoleerd zouden kunnen worden.
“Als overheid vonden we het in deze tijden van energiecrisis onze plicht om onze inwoners informatie te geven over de isolatie van hun woning,” zegt schepen van Energie in Sint-Pieters-Woluwe Antoine Bertrand (Ecolo). De meting komt er op verzoek van de gemeentes Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem en Stad Brussel. Geen gewestelijk initiatief dus, Leefmilieu Brussel werd niet betrokken bij het initiatief.
“Dat we hiervoor een vliegtuig uren laten overvliegen lijkt paradoxaal, maar de kaart is een handige tool”
Veel Brusselaars merkten het vliegtuigje op, maar in Sint-Pieters-Woluwe waren de inwoners alvast op de hoogte. Daar had de gemeente zelfs aangeraden om in de nacht van dinsdag op woensdag de verwarming aan te laten, opdat eventueel warmteverlies door de metingen in kaart kon worden gebracht.
“Het klinkt allemaal wat paradoxaal: een vliegtuig urenlang laten overvliegen en de mensen vragen hun verwarming aan te laten, maar de kaart is een handige tool om te zien welke gebouwen beter geïsoleerd kunnen worden,” aldus Bertrand.
Gedetailleerde kaart
“De resultaten zullen vanaf de lente beschikbaar zijn in de vorm van een kaart,” legt hij uit. “Een beetje vergelijkbaar met de zonnekaart van het Brusselse gewest.” Die kaart van Leefmilieu Brussels geeft het zonnepotentieel aan van een dak, om zo de kosten en baten van zonnepanelen te kunnen inschatten. Hoewel het vliegtuigje gegevens heeft verzameld over het volledige Brusselse gewest, zal de kaart enkel de drie betrokken gemeenten tonen. "Mogelijk verkoopt het bedrijf achter de beelden de gegevens nog aan andere Brusselse gemeenten," weet Els Wauters, woordvoerster van Brussels schepen van Klimaat Benoit Hellings (Ecolo).
Via een softwareprogramma dat de drie gemeenten tegen het voorjaar lanceren, kunnen eigenaars ook een ingezoomde foto van hun woning opvragen. “De beelden zijn nauwkeurig tot op 40 centimeter,” weet Bertrand. “Aan de hand van verschillende kleuren, zullen mensen dus exact kunnen zien waar de warmte hun huis verlaat.”
“Dat zal ook van pas komen voor architecten of aannemers bij renovatiewerken,” gaat Bertrand verder. “Zij zullen bijvoorbeeld precies kunnen zien welk dakraam vervangen dient te worden of welk deel van een dak onvoldoende geïsoleerd is.”
Beelden gratis (en voor iedereen) toegankelijk
De gegevens zullen gratis ter beschikking worden gesteld van iedereen die ze opvraagt. “Wie liever niet heeft dat zijn of haar huis zichtbaar is op de kaart, kan altijd een aanvraag indienen om de woning te blurren,” verzekert schepen Bertrand.
“Het is ook zeker niet de bedoeling om op basis van de verzamelde gegevens een isolatieverplichting op te leggen aan eigenaars,” aldus de schepen. “Dat kan ook niet: Tijdens de meting waren niet per se alle huizen verwarmd, waardoor het moeilijk is om uitspraken te doen over hoe goed die huizen geïsoleerd zijn.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Oudergem , Sint-Pieters-Woluwe , Milieu , isolatie