Oppositiepartijen MR als N-VA dienden deze dinsdag afzonderlijk een ordonnantie in om de strenge stralingsnormen in Brussel te versoepelen. Pas dan kan het snelle 5G worden uitgerold. De meerderheid stemde beide ordonnanties weg.
Voorlopig geen soepelere stralingsnormen in Brussel
De kwestie rond een verhoging van de stralingsnormen sleept al ettelijke jaren aan in Brussel. Technologiefederatie Agoria trok in februari van dit jaar al aan de alarmbel dat de uitrol van 5G bedreigd wordt door een te strenge stralingsnorm. Volgens Agoria is de Brusselse norm tot vijftig keer strenger dan deze van de WHO.
De N-VA was vandaag als eerste aan de beurt met een voorstel dat nog stamt van vlak na de aanslag in maart van 2016. Liesbeth Dhaene (N-VA) hamerde opnieuw op het feit dat ten tijde van de aanslag er ernstige problemen met het netwerk waren. De bevoegde minister Fremault (CDH) was vandaag niet aanwezig maar heeft reeds een protocol ingesteld waarbij operatoren in uitzonderlijke omstandigheden de normen mogen overtreden. Volgens D’haene is dit protocol echter onwettig, net omdat die ordonnantie nog niet is aangepast.
Afrika klopt Europa
Vervolgens was MR aan de buurt met Vincent De Wolf. Zijn voorstel tot wijziging van ordonnantie is gericht op de versoepeling van de normen in het algemeen, en de technologische en economische vooruitgang die in Brussel wordt tegengehouden. Els Ampe (Open VLD) trad hen bij: “Het is een beetje vreemd om te zien dat Afrikaanse landen op dit vlak het oude technofobe Europa achter zich laten.”
De meerderheid vroeg om een uitstelling van de stemming omdat zij sinds enkele weken een eigen voorstel hebben dat volgens De Wolf (MR) “woord voor woord overgenomen is uit ons voorstel dat reeds een jaar oud is."
Beide ordonnanties werden tenslotte door de meerderheid weggestemd. Ahmed El Khannouss (CDH) betreurde dat de oppositie niet bereid was de voorstellen van de minister af te wachten alvorens een ordonnantie in te dienen. “Minister Fremault heeft al sinds enige tijd een protocol opgesteld en neemt dit dossier ter harte. Maar we willen dit uitvoeren met de gezondheid van de Brusselaars in gedachte.”
Lees meer over: Brussel , Milieu , Wetenschap , GSM , stralingsnormen , 5g
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.