De gemeente Vorst ontvangt 164.000 euro aan subsidies van Leefmilieu Brussel. Daarmee moet ze inzetten op vergroening van de openbare ruimte en investeren in het herstel van historische waterbronnen en de Bemptvijver.
Vorst wil twee historische waterbronnen restaureren
De subsidies moeten resulteren in concrete maatregelen die de gemeente moeten vergroenen. “Opnieuw meer natuur in de stad brengen en de strijd aanbinden met de klimaatverandering behoren tot onze prioriteiten", zegt Alain Mugabo, schepen van de Groene Stad.
Zo wordt er alvast 24.000 euro besteed aan een haalbaarheidsstudie voor de restauratie van twee historische bronnen: de oude Leybeek, ter hoogte van de Zamanlaan, en die van de oude Zandbeek, ter hoogte van de De Haveskerckelaan.
De voornaamste beweegredenen voor deze maatregel? Het bepalen van de oorsprong en de loop van de twee bronnen alsook het water analyseren en nagaan of het eventueel in aanmerking komt voor besproeiing en schoonmaak. De gemeente wil minstens één van deze bronnen opnieuw een plaats geven in de openbare ruimte.
Bemptvijver en 'groenbemiddelaar'
Honderdduizend euro wordt ook vrijgemaakt voor het herstel van de oevers van de Bemptvijver. "Het doel is om de biodiversiteit te vrijwaren en te bevorderen, om een mogelijke natuurlijke afvoer te bieden voor het regenwaternetwerk en om het park op te nemen in het natuurnetwerk ‘Réseau Nature’", zegt Estelle Toscanucci, persmedewerker van burgemeester Roberti (Groen).
Er wordt bovendien ook een ‘groenbemiddelaar’ aangeworven om steun te leveren aan bewoners die zich willen inzetten voor projecten met het oog op de vergroening van hun straat of wijk. Zijn taak omvat de creatie van een gegevensbank om de aanvragen beter te beheren, de verwezenlijkingen op te volgen, een beeld te krijgen van de vergroening van de gemeente en toekomstige acties te sturen.
Lees meer over: Vorst , Milieu , vergroening , Leefmilieu Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.