waterkraan verkalking

Waterschaarste: 'Brussel is even kwetsbaar als Vlaanderen'

EDB
03/07/2018

De aanhoudende droogte doet de bezorgdheid rijzen over het Brusselse waterbeheer. Hoewel Vivaqua en bevoegd minister Fremault (CDH) volhouden dat er zich momenteel geen probleem stelt, wijzen experts op het gebrek aan een coherent beleid. 'Brussel is minstens even kwetsbaar als Vlaanderen.'

Naar aanleiding van de aanhoudende droogte geldt in tientallen gemeenten in Vlaanderen inmiddels de waarschuwing om zuinig om te springen met drinkwater, het gras in de tuin niet te besproeien of geen auto's te wassen. In Brussel – waar het even droog is – voorlopig nog niets van dit.

“Momenteel moeten we ons geen zorgen maken”, zegt Adel Lassouli, woordvoerder van Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault, aan BRUZZ. “We vroegen de gegevens op bij Vivaqua en die bevestigden ons dat Brussel momenteel voldoende water in reserve heeft.”

Bij de Brusselse waterintercommunale klinkt het geruststellend. “Tot net voor de zomervakantie merkten we een stijging in het waterverbruik. Maar vanaf 1 juli is die stijging een halt toegeroepen omdat veel mensen dan op vakantie vertrokken zijn”, legt Alain De Lombaert, directeur van de waterproductie bij Vivaqua, aan BRUZZ uit.

“Dat is een groot verschil met Vlaanderen, waar veel mensen op vakantie naar de kust trekken,” voegt De Lombaert toe. “De kust is sinds oudsher een grote afnemer van water.”

Waals water

Maar in tegenstelling tot Vlaanderen, is Brussel voor haar water grotendeels afhankelijk van het minder dichtbevolkte en minder verharde Wallonië. “Brussel krijgt haar water uit 26 verschillende bronnen, waarvan er slechts twee in Brussel zelf liggen: het Zoniënwoud en het Terkamerenbos. Het overige deel van het water komt uit Wallonië”, zegt De Lombaert.

Volgens Patrick Willems, professor waterbouwkunde aan de VUB en de KUL, is dat zeker een voordeel voor de waterhoeveelheid die Brussel ter beschikking heeft, maar maakt het de stad tegelijkertijd ook erg kwetsbaar: “Het feit dat je water moet importeren, zorgt ervoor dat je stad automatisch erg machteloos staat tegenover droogte.”

“Brussel kampt met een gelijkaardig probleem als Vlaanderen, ook al voelt de stad het momenteel niet zo aan,” legt professor Willems aan BRUZZ uit. “Ook in de hoofdstad wordt een laks waterbeleid gevoerd waarbij de verschillende instanties niet altijd in dezelfde richting denken. Op toekomstige droogte is de stad niet voorbereid.”

Meer groen als oplossing

Door klimaatverandering zal de droogte in de toekomst enkel toenemen. Om daar tegenin te gaan, stelt Willems voor om meer groenruimtes in te bouwen. “Zeker in een stad is dat van groot belang,” legt de professor uit. “In steden is het altijd al warmer dan op het platteland. Daardoor zijn zomeronweders er veel intensiever en zorgen ze voor veel wateroverlast. De hoeveelheid water die in korte tijd valt, kan niet allemaal in de grond sijpelen als er te veel beton is.”

Daarnaast kunnen ook meer bomen in de stad soelaas bieden volgens de expert: “Die brengen schaduw en dus minder hitte met zich mee.” Tot slot is de professor ook voorstander van de aanbouw van lagergelegen stukjes grond in de stad: “Zo kan Brussel zelf haar grondwaterreserves aanleggen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Samenleving , drinkwater , vivaqua , Céline Fremault , waterschaarste

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni