In Brussel leven zo’n twintig soorten vleermuizen. Als natuurlijke insectenbestrijders vervullen de beschermde zoogdiertjes een cruciale rol in het Brussels ecosysteem. Maar de hitte van de voorbije weken speelt ook hen parten.
Zomerse hitte treft ook Brusselse vleermuizen
Het wordt vooral een probleem als door de hitte en de droogte de waterpoelen beginnen op te drogen", zegt Adriaan Seynaeve van Natuurpunt Brussel. "Sommige soorten jagen immers op insecten die zich langs het water ophouden. Maar als dat opdroogt, zijn er minder insecten. En dat betekent ook minder voedsel voor de vleermuizen".
Zoiets kan gevolgen hebben voor de winterslaap van de zoogdiertjes. "Om warm te blijven tijdens de winterslaap moeten de vleermuizen genoeg vet aanmaken", zegt Adriaan. "Maar als er minder insecten zijn, dan zullen sommige dieren daar niet in slagen. Zo raken ze verzwakt en zijn ze meer vatbaar voor ziektes. In dat geval zullen sommige vleermuizen het einde van de winter niet halen."
Lange termijn
Op de specifieke gevolgen van de hitte en droogte voor de vleermuizen is het evenwel nog even wachten. “De diertjes zijn moeilijker om te tellen dan bijvoorbeeld vogels", legt Wouter Willems van VZW Natuurpunt uit. "Om hun aantallen te schatten, moeten we speciale batdetectoren gebruiken die het geluid opvangen van rondvliegende vleermuizen. Dat doen we in verschillende observatiezones.”
Dat proces neemt echter jaren in beslag, omdat de data van de observatiemomenten per zone met elkaar vergeleken moeten worden. “Maar als de droogte en de hitte in de toekomst aanhouden, is het wel mogelijk dat er op lange termijn gevolgen zullen zijn voor onze vleermuizen", besluit Willems.
Lees meer over: Milieu , vleermuizen , Natuurpunt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.