Meer dan de helft van alle Brusselse tunnelsluitingen in 2018, was te wijten aan bestuurders met autopech. Brussel Mobiliteit geeft een aantal tips om niet in de problemen te raken.
Autopech grote boosdoener voor fileleed in tunnels
Uit de cijfers van de Brusselse mobiliteitsdienst blijkt dat in 2018 de tunnels 1307 keer dicht moesten. In meer dan de helft van de gevallen veroozaken bestuurders met autopech de sluiting. Tweede grote boosdoener, iets meer dan een kwart van de incidenten, is een ongeval in de tunnel.
Slechts in 37 gevallen moesten de tunnels dicht door een technisch defect. Mensen die het niet te nauw nemen met de wegcode veroorzaken ook regelmatig problemen. Het gaat dan vooral om bestuurders met een overmaats voertuig (60 gevallen), maar daarnaast ook 12 achteruitrijdende wagens, 8 spookrijders en 13 fietsers of voetgangers die zich in de tunnels begeven. Ook de weergoden strooien soms roet in het eten. 42 keer moesten de tunnels vorig jaar dicht door een overstroming.
Tips van Brussel Mobiliteit
Om in de toekomst minder in de problemen te raken, geeft Brussel Mobiliteit nu wat goede raad mee. Zo zorg je er maar beter voor dat je meer dan voldoende benzine in je tank hebt. In filesituaties verbruik je namelijk meer. Negeer ook geen waarschuwingslampjes en controleer regelmatig je olie- en koelwaterpeil.
Kom je toch in de problemen? Parkeer dan als je kan zo rechts mogelijk. Vergeet zeker geen veiligheidsdriehoek te plaatsen in de donkere tunnels. Je neemt bovendien beter contact op met de tunnelbeheerder via de noodtoestellen aan de wand, dan dat je met je eigen gsm belt.
Kwestie van ook ongevallen te vermijden herinnert Brussel Mobiliteit ook nog eens aan de verkeersregels. Doe steeds je lichten aan voor het inrijden van de tunnel, hou voldoende afstand en beperk je snelheid.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , tunnels , file , Brussel Mobiliteit
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.