Het aantal fietsers is opnieuw gestegen in 2019. Dat staat in het laatste rapport van het Fietsobservatorium. Het aantal bakfietsen is verdubbeld.
Bakfiets en elektrische fiets winnen terrein
Er wordt meer en meer gefietst in Brussel. Die tendens is al langer aan de gang. Jaarlijks stijgt het aantal met gemiddeld 13 procent sinds 2010.
In 2019 ligt de stijging, met +8,9 procent, iets onder dat gemiddelde. Maar na een stagnatie in de voorbije jaren, ziet het Fietsobservatorium het fietsgebruik terug aantrekken.
Aan Merode, Wetstraat, Kroonlaan/Mouterij en de Vlaamse Poort werden vorig jaar de meeste fietsers geteld. Gemiddeld tussen de 500 en 1000 per uur.
De Antwerpse Poort, Albert en het Philippe Werrieplein kenden dan weer een opmerkelijk stijging ten opzichte van 2018.
Fietsen in Brussel blijft een mannen-aangelegenheid. Iets meer dan een derde van de fietsers zijn vrouwen. Dat aantal gaat wel lichtjes in stijgende lijn. Kinderen fietsen zelden in Brussel: minder dan 5 procent van de getelde fietsers.
Bakfiets
Er zijn ook cijfers bekend over het type fiets. En dan valt de opvallende stijging van de bakfiets op. Er zijn er in 2019 dubbel zo veel geteld.
De bakfiets, goed voor 4 procent van het fietsgebruik, is er niet alleen voor cargo. Steeds meer fietsers gebruiken hem om kinderen naar school te brengen. Dertig procent van het kindervervoer gebeurt vandaag met een bakfiets.
Tot slot zag het Fietsobservatorium ook een opvallende stijging in het gebruik van de elektrische fiets. Van 12 procent in 2018, stijgt het aandeel naar 20 procent in 2019.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , fietsen , bakfiets , Fietsobservatorium
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.