Brussel-Zuid is het station waar veruit de meeste gevallen van vandalisme voorkomen. Dat blijkt uit cijfers die de NMBS en federaal minister van mobiliteit François Bellot (MR) vrijgeven. Ook het Noord- en Centraal-Station staan in de top tien.
Brussel-Zuid station met meeste vandalisme
Van 2014 tot en met juli 2018 zijn er in totaal 126 meldingen van vandalisme gedaan in het Zuidstation. Dat is bijna tweemaal zoveel als in Charleroi, met 69 meldingen, dat op de tweede plaats komt. Dat schrijft La Capitale, de NMBS bevestigt de cijfers.
Ook Brussel-Centraal en het Noordstation hebben de bedenkelijke eer een plaats in de top tien te bekleden, zij staan respectievelijk op nummer zes en negen met 50 en 42 meldingen op vijf jaar tijd.
Geen verklaring
De top tien wordt grotendeels gevuld door de grotere stations in ons land. Op het eerste gezicht vrij logisch, maar een reden waarom juist het Zuidstation zo hoog scoort heeft de NMBS niet. “Al is het natuurlijk een internationaal station, dat zorgt sowieso voor meer verloop van mensen en meer incidenten,” zegt woordvoerder van de NMBS Dimitri Temmerman aan onze redactie.
Ook de spoorwegpolitie vindt het moeilijk om te verklaren. “Stations zijn traditioneel plaatsen met meer criminaliteit door dieven en drugsbendes die er rondhangen. Ook alcoholisme is een probleem, zo wordt er elke dag wel gevochten met flessen,” laat een werknemer aan La Capitale weten.
Maatregelen
De cijfers werden vrijgegeven naar aanleiding van een parlementaire vraag over de nieuwe dynamische camera’s die de NMBS sinds 2017 plaatst in zijn stations. Toch lijken die geen soelaas te bieden in de grotere stations.
“Brussel-Zuid heeft al veel camerabewaking. De dynamische camera’s zijn enkel nuttig in kleinere stations waar zich tijdelijke problemen van vandalisme voordoen,” zegt Temmerman.
Wat wel zou kunnen helpen zijn de administratieve boetes die het spoorpersoneel, zoals Securail of de stationschef, kunnen uitschrijven sinds november vorig jaar. Die boetes kunnen oplopen van 100 tot 350 euro. Bedoeld voor zwartrijders, maar ook wanneer iemand op heterdaad wordt betrapt bij vandalisme kunnen ze uitgeschreven worden.
“Het is een nieuwe tool om zaken als vandalisme tegen te gaan, maar het is nog te vroeg om daar resultaten van te kunnen zien of analyseren,” verklaart Temmerman nog.
Lees meer over: Brussel , Sint-Gillis , Mobiliteit , Samenleving , Brussel-Zuid , vandalisme , NMBS , spoorwegpolitie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.