| De knooppuntenroute voor het Brussels Gewest bestaat voorlopig alleen nog digitaal.

Brusselse fietsknooppuntenroute op zoek naar gewestelijke steun

JP
© BRUZZ
27/02/2021

Vanaf april wordt het Brusselse knooppuntennetwerk dat je kunt raadplegen op 'bikenode.brussels’ opgenomen in het Vlaamse netwerk met knooppuntenroutes voor fietsers. Het Brusselse netwerk heeft wel nog geen bewegwijzering. De initiatiefnemer rekent daarvoor op het Brussels Gewest.

In Vlaanderen is gebleken dat drie keer zoveel mensen de fysieke borden gebruiken dan de online routeplanning. Dat schrijft Le Soir. De initiatiefnemer van bikenode.brussels hoopt daarom ook op steun van het Brussels Gewest om ook hier de fysieke borden te plaatsen. "Ik heb berekend dat we met vijftig vrijwilligers het hele netwerk in twee weekeinden van stickers kunnen voorzien," lacht initiatiefnemer Tanguy de Lestré. "Maar dat is niet legaal."

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) heeft haar interesse in de knooppuntenroute eerder al laten blijken. "Wij hebben het burgerinitiatief bikenode.brussels op de voet gevolgd,” zegt ze. Zowel in Vlaanderen als Wallonië zijn de toeristische diensten bevoegd voor het onderhoud van de route en het plaatsen van de borden. Ze laat dan ook weten dat ook visit.brussels momenteel aan het bekijken is hoe het agentschap de fysieke bewegwijzering van de Brusselse knooppuntenroute kan plaatsen.

Het Brusselse knooppuntennetwerk bestaat sinds vorig jaar, maar alleen digitaal.

| Het Brusselse knooppuntennetwerk bestaat sinds vorig jaar, maar alleen digitaal.

Meer vraag naar fietstochten

"In het voorjaar van 2020 zagen we dat de groene wandeling verzadigd was," verklaart De Lestré de noodzaak voor het online knooppuntennetwerk. Dat motiveerde hem om bikenode.brussels op te zetten. "Een veertigtal burgers heeft samengewerkt om dit eerste Brusselse knooppuntennetwerk tot stand te brengen. Een technische partner bood zich aan om een digitale kaart te maken die toegankelijk en gebruiksvriendelijk is."

De fietsknooppunten, die in Vlaanderen al een twintigtal jaar bestaan, stellen fietsers in staat hun eigen route samen te stellen dankzij de genummerde wegwijzers die op alle kruispunten zijn aangebracht. Een lijstje met nummers volstaat.

Op die manier hoeven fietsers geen kaart of smartphone te gebruiken om de route op te zoeken. Ook aan Waalse zijde werden fietsknooppunten intussen ontwikkeld. Brussel is voorlopig nog een witte vlek in het verder vrijwel overal in België uitgerolde fietsroutenetwerk.

Brussel is voorlopig nog een witte vlek in het fietsroutenetwerk. Het in rood aangeduide gebied liet zien waar Toerisme Vlaams-Brabant de bewegwijzering van het fietsnetwerk aanpast.

| Brussel is voorlopig nog een witte vlek in het fietsroutenetwerk. Het in rood aangeduide gebied liet zien waar Toerisme Vlaams-Brabant op dit moment onderhoud verricht aan de bewegwijzering.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni