De stakingsactie bij De Lijn in Vlaams-Brabant, die dinsdag spontaan begon in de Vlaamse Rand en nadien uitbreidde tot de hele provincie, blijft voortduren. Volgens Annelies Meynaerts van De Lijn reed zaterdagmiddag ongeveer een derde van de bussen niet uit.
De Lijn: 'Derde van de bussen rijdt niet uit door staking'
Met de stakingsactie protesteren de vakbonden tegen tal van problemen zoals het personeelstekort, de foutieve planning van chauffeurs en controleurs met onregelmatige werkroosters, de slecht werkende personeelsadministratie waardoor er fouten opduiken in de berekening van lonen en vergoedingen en de mank lopende organisatie in de technische diensten.
Na urenlange onderhandelingen donderdag ging de directie ervan uit dat er een voorakkoord bereikt was en het werk vrijdag zou hervat worden. De vakbonden ontkenden dit, wezen de voorstellen af en kondigden een voortzetting van de staking aan.
Toen de directie vrijdag een nieuwe vergadering wou bijeenroepen daagde alleen de christelijke vakbond op. Het ACOD kondigde voor woensdag 13 november een staking aan bij De Lijn in heel Vlaanderen, iets waarvan het ACV zich inmiddels distantieerde.
Sociaal bemiddelaar
Dinsdag is er een verzoeningsvergadering gepland met een sociaal bemiddelaar. In een mededeling vrijdag liet De Lijn ondertussen verstaan dat het donderdag bereikte ontwerpakkoord wel degelijk tegemoetkomt aan de eisen van de stakers.
Zo is voorzien dat er een analyse wordt uitgevoerd met het oog op een betere afstemming tussen dag- en maandplanning van de chauffeurs, zullen de lokaal gemaakte afspraken met betrekking tot het opnemen van vakantiedagen worden uitgevoerd, komt er overleg over concrete probleemdossiers, worden de afspraken rond aanwervingen uitgevoerd en geëvalueerd en is er ook overleg gepland over de planning en dienstroosters van de Lijncontroleurs.
Lees meer over: Mobiliteit , De Lijn , staking
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.